Prestatie IconYAC - Yet Another Cleaner is zoals de naam al doet vermoeden alweer optimalisatiesoftware voor Windows. Ondanks dat de lijst van dit soort software lang is, loont het toch de moeite om YAC eens van naderbij te bekijken.

Na een tijdje hebben we eindelijk nog eens optimalisatiesoftware gevonden waarvan denken dat het in ons lijstje thuis hoort. Yet Another Cleaner hoeft helemaal niet zo bescheiden te zijn als dat de naam laat uitschijnen. Vooraleer u verder leest, bezint eer ge begint en maak een systeemherstelpunt aan.

YAC - Yet Another Cleaner installatie:

Het downloaden (zie onderaan) en installeren van YAC is een fluitje van een cent. Het amper 900 Kb grote bestandje haalt u zo binnen en van zodra u op het uitvoerbare bestand klikt (.exe) wordt de rest gedownload. Dit alles verloop snel en eenvoudig, bovendien hoeft u nauwelijks zaken aan te vinken en zijn er zelfs geen installatieopties voorhanden. Dit kan een voordeel maar ook een nadeel zijn, daar mag u zelf over oordelen. Hoe dan ook, geen reclame, toolbars en pop-ups om u te overhalen euro's boven te halen. Zo hebben we het graag.

YAC - Yet Another Cleaner gebruik:

  • YAC gaat er prat op dat de software zich eenvoudig laat gebruiken. Op hun pagina staat zelfs letterlijk "zelfs voor nieuwkomers". Onze eerste bevindingen geven hen gelijk, ware het niet dat we YAC niet in het Nederlands konden gebruiken. Na installatie op onze Windows 8.1 computer bleek zelfs dat er geen starttegel van YAC op ons startscherm te bespeuren viel. Aangezien een lijst met Alle programma's eveneens ontbreekt op Windows 8.1 waren we genoodzaakt naar het systeemvak te navigeren om aldaar te zien of we YAC konden opstarten.

Yac1

Ook voor de nieuwkomer? Que?

  • Yet Another Cleaner omvat zoals gelijkaardige software diverse modules. De eerste uit de rij is een zogenaamde Healthcheck waarmee u de gezondheidstoestand van uw computer kan controleren. Bij het gebruik wordt er gescand en krijgt u een score te zien. Nadat u op Fix klikt worden de euvels verholpen.

Yac2

  • Uiteraard, of wat had u gedacht, krijgt u een score van 100/100 na de scan. Mocht u desondanks toch nog twijfelen kunt u YAC opnieuw laten onderzoeken door op Reexamine te klikken (zie schermafdruk).

Yac3

  • De tweede module van Yet Another Cleaner spitst zich toe op uw privacy en browserinstellingen. Er wordt gecontroleerd op verdachte plug-ins, uw surfgeschiedenis wordt gewist en instellingen die mogelijke veiligheidsrisico's omvatten worden aangepast. Het dialoogvenster bevat 3 tabbladen (zie schermafdruk).
  • Bij Intercept History bestaat onder andere de mogelijkheid om te voorkomen dat dubieuze software uw startpagina, zoekmachine of standaardbrowser kan aanpassen. Alleen al dit gegeven maakt YAC de moeite om te downloaden. We willen u wel niet onthouden dat, nadat we YAC aan het werk zette, Firefox (onze standaardbrowser) volledig onderuit gehaald werd. Geen enkele website laadde nog normaal en we moesten Firefox helemaal terug naar beginwaarden brengen om verder te kunnen. Voor de nieuwkomers? Moet er nog zand zijn?

Yac4

  • De derde module van Yet Another Cleaner is zoals u verwacht, eentje om de computer op te ruimen. U hebt de keuze tussen een snelle scan (Quick Scan) of uitgebreide scan (Deep Scan). Wij testte de snelle scan, en zoals verwacht werden er megabytes aan bestanden gevonden die konden opgeruimd worden. We zette YAC aan het werk en wat bleek? Adobe Photoshop gaf er de brui aan omdat er geen persoons-informatie geladen kon worden (voor-instellingen van Adobe). Goed werk dus van YAC, maar net iets TE grondig. We moesten systeemherstel aanroepen om Adobe terug aan de praat te krijgen. Ook voor nieuwkomers? Tja!

Yac5

  • Met de 4de module van Yet Another Cleaner kunt u de opstartsnelheid en snelheid van de computer in het algemeen optimaliseren. Ook hier slecht nieuws voor computergebruikers die houden van de visuele effecten aanwezig in Windows. Zonder morren schakelt YAC al dat fraais uit. Schaduweffecten etc., behoren na een scan tot het verleden. U wint inderdaad snelheid, maar we hadden toch graag gehad dat we wat meer inspraak kregen om YAC te laten weten wat we wel, en niet willen uitschakelen.

Yac6

Yet Another Cleaner: Ons oordeel

Is Yet Another Cleaner goede optimalisatiesoftware? Daar durven we zelfs niet aan twijfelen! Alleen zijn we van mening dat YAC iets te rigoureus werkt en hun gebruikers te weinig opties biedt wat betreft wat ze al dan niet, of wel, willen opruimen, wissen of optimaliseren. Als men de pretentie heeft om te zeggen dat de software geschikt is voor nieuwkomers, zorg dan dat gebruikers in hun moedertaal geholpen worden en biedt hen zeker een (ingebouwde) mogelijkheid om de computer te herstellen indien er (zoals bij ons gebeurde) wat fout loopt.

Download Yet Another Cleaner