Chaplin BandThe Chaplin Band is een uit Nederland afkomstige soulband (Maastricht), die actief waren van 1976 tot 1992. De band werd opgericht door de gebroeders John en Jo Bartels met de bedoeling om mee te zeilen met de wind van de destijds opkomende discorage.

Het moet zowat een eeuwigheid geleden zijn dat we nog eens een nummer toegevoegd hebben aan onze collectie. Maar zie, soms passeert er een nummer op de radio waarvan je het bestaan al lang vergeten was, maar van zodra je het hoort, komen de nostalgische momenten weer bovendrijven. Il Veliero (vertaald het zeilschip) is zo een song die velen 'vergeten' zijn, maar van zodra ze het horen zich beginnen af te vragen "Wie zong dat weer"?

Het eerste nummer  van de The Chaplin Band, Let's Have a Party werd gelijk een succes in 1976. Het nummer stond zowaar 5 weken in de toenmalige Top 40 bij onze noorderburen. Jimmy Soulier zou de groep verlaten maar keer in 1981 terug. In 1982 volgde dan hun grote zomerhit met het Italiaanse nummer Il Veliero, een cover van de Italiaanse zanger Lucio Battisti. Terwijl de korte versie regelmatig passeerde op de radio, werd de zogenaamde 12 inch versie vooral gesmaakt door DJ's die er op hun beurt een hit van maakten in het nachtleven.

Oh ja! Voor de liefhebbers, er bestaat nog een Facebookpagina van/over de band. Zie https://www.facebook.com/TheChaplinBand/