ChampaigneChampaign is een Amerikaanse band die hun naam te danken hebben hun afkomst. Champaign is namelijk een stadje in Illinois.

De groep bestond uit een zevental zangers ( Michael Bay, Paulie Carmen, Rocky Maffit, Rene Jones, Howard Reeder, Dana Walden, Michael Reed) en twee zangeressen (Paula en Renee). Toen Michael Bay begin jaren ‘80, na een niet erg succesvolle solocarrière, op zoek was naar wat nieuws, ontstond het idee om Champaign op te richten.

Een goed idee blijkbaar want het debuutalbum How ‘Bout Us werd geboren. Toch ging er nog een jaar overheen vooraleer het titelnummer uit dit album een absolute wereldhit werd. De single bereikte moeiteloos de top van diverse hitparades. In Nederland pronkte het 8 weken op NR1, bij ons 1 week. Na dit succes slaagde Champaign er niet meer in om nog een hit te scoren. De volgende albums “Heart” en “Woman in Flames” dat de heren (en dames) uitbrachten, flopte. In 1985 dan hield de groep het voor bekeken waardoor “How ‘Bout Us” de geschiedenis is ingegaan als “One Hit Wonder”. 5 jaar later haalde ze nog even de actualiteit met een reünietournee waarvan het album “Champaign IV” een gevolg was, maar even daarna verdwenen ze weer snel uit de belangstelling.