Culture BeatIn 1989 werd Culture Beat boven het doopvont gehouden door de Duitser Torsten Fenslau. Hun eerste single, die nog datzelfde jaar uitkwam, werd meteen een lokaal succes. Het zou het begin worden van een succesverhaal met een dramatische wending.

We schrijven 1989 als Culture Beat een hit scoort in Duitsland met Der Erdbeermund. Der Erdbeermund was een nummer dat voortborduurde op de Neue Deutsche Welle en zou uitgroeien tot een klassieker in het Duitstalige dancemuziek. Ondanks dat succes werd er in 1990 geopteerd om een nieuwe weg in te slaan, meer bepaald het eurodance genre dat furore maakte in de nineties. Tegen de verwachtingen in zou de stijlbreuk geen negatieve impact hebben op het verkoopsucces. In tegendeel, in 1991 scoren ze opnieuw. De grote en internationale doorbraak zou echter pas volgen in 1993. Culture Beat brengt het album Serenity uit. Op Serenity staat hun grootste succes ooit "Mr Vain".

Culture Beat werd overladen met prijzen en kreeg internationale erkenning. Niets leek de weg naar de top nog in de weg te staan, maar dan kwam plots Torsten Fenslau te overlijden. Broer Frank Fenslau nam de handel over. Frank was blijkbaar goed op de hoogte want Culture Beat blijft de successen aan elkaar rijgen. In 1995 volgt het album Inside Out met daarop de gelijknamige hitsingle.

Na Inside Out gaat het bergafwaarts met Culture Beat. Ze brengen nog platen uit maar meer dan de onderste regionen van de hitlijsten zit er niet meer in. In 1998 volgt het album  Metamorphosis, maar ook deze plaat faalde jammerlijk. Zoals wel vaker als het wat minder gaat, probeert met oude successen opnieuw uit te melken. Mr Vain werd herwerkt en opnieuw uitgebracht in 2003, maar meer dan een beetje persbelangstelling bracht het niet op. Op moment van schrijven kunnen we u vertellen dat Culture Beat nog steeds bestaat en platen uitbrengt. Of u ze in de nabije toekomst nog zal tegenkomen in onze hitlijsten, blijft voorlopig een open vraag. We vrezen ervoor.