Big Smile IconHet beste uit PCLeek in het echt! Echt waar! IT gerelateerde humor en (echte) grappen voor en door leken.

In onze vrije tijd helpen we kennissen en vrienden met allerhande computerproblemen of hun zoektocht naar onderdelen of een nieuw toestel. Dat we hierbij soms voor grappige, droevige en soms frustrerende situaties terecht komen zal menig amateur “computerexpert” bekend in de oren klinken. Gezien het humoristische, maar vooral educatief gehalte van sommige toestanden, konden we het niet laten een lijstje te publiceren.

Alles downloaden.

Op een avond ging de telefoon. De persoon aan de andere kant van de lijn had net een softwarepakket gekocht om dvd’s en cd’s te branden, maar kreeg het niet aan de praat. We kennen de computer van deze persoon en weten dat het een oud “ding” is. We vragen dan ook onmiddellijk naar de systeemeisen van het softwarepakket er welke fouten en getoond worden. Het verdict was na enkele seconden hard en duidelijk.

 • Wij: "Ik denk dat u best een nieuw moederbord, processor en geheugen koopt, uw toestel in niet krachtig genoeg om de software te installeren en gebruiken”
 • Hij: “ Ok geen probleem! Waar kan ik dat downloaden?"

Altijd en overal printen.

Een kennis van ons had van iemand een tweedehands printer en een toetsenbord gekregen het duurde dan ook niet lang vooraleer we een telefoontje kregen.

 • Hij: "Ik heb een probleempje met mijn printer, waar kan ik dat toetsenbord eigenlijk aansluiten?”
 • Wij: "Dat toetsenbord moet je niet aan de printer aansluiten maar op de computer.”
 • Hij: "Hoe, heb ik dan een computer nodig?"

Computerleek.

Dit bericht belandde in onze mailbox.

 • E-mail: Hallo mijn computer doet raar. Kunnen jullie helpen?
 • Ons antwoord: Misschien wel als u ons meer details geeft over de computer en de fouten.
 • Reactie: Geen idee, heb hem net gekocht.

Kloksnelheid.

 • Zij: “Hallo, welke processor bevelen jullie aan, de mijne wordt wat traag.”
 • Wij: “ Welke processor zit er nu in de computer en wat is de kloksnelheid ervan?”
 • Zij: “ Ik dacht een Pentium Athlon XP of zoiets, de kloksnelheid weet ik niet, maar hij draait gemiddeld 2 uurtjes per dag.”

Hotmail:

 • Hij: “Beste PCLeek. Als ik wil inloggen op hotmail wordt er altijd gevraagd naar een gebruikersnaam en paswoord. Wat kan ik doen?”
 • Wij: "Om in te loggen op hotmail heeft u inderdaad een gebruikersnaam en paswoord nodig, dat is perfect normaal.”
 • Hij: “ Ja maar ik heb geen gebruikersnaam en paswoord”
 • Wij: “ Dan zult u even een account moeten aanmaken op MSN (we geven de link mee).
 • Hij: “ Ja maar ik hoef die rommel helemaal niet, ik wil gewoon mijn e-mails lezen!”

Afsluitproblemen.

Laat in de avond ging de telefoon met aan de andere kant van de lijn iemand die duidelijk nerveus was met de vraag “ Ik denk dat er iets mis is met mijn computer. Als ik de computer afsluit verschijnt altijd de tekst, “U kunt nu de computer afsluiten”. Wat moet ik doen? Is het een virus?”

Internetprobleem

 • Zij: “PCLeek, ik geraak niet altijd op Internet, help alstublieft.”
 • Wij: “ Welk besturingssysteem gebruikt u?”
 • Zij: “ Internet Explorer”

Een nieuwe computer kopen.

Op een dag worden we uitgenodigd om mee te gaan om een nieuwe computer. Persoon in kwestie weet dat we enige kennis van zaken hebben en maakt daar dankbaar gebruik van. We rijden samen naar een grote computerwinkel en stappen allen samen naar binnen. De persoon in kwestie (een vrouwelijke kennis …sorry dames) stapt onmiddellijk vol zelfvertrouwen naar de stand met beeldschermen, aarzelt enkele seconden en zegt: “ Deze wil ik”. We noteren nietsvermoedend het merk en type en zetten onze toch verder. Op een bepaald ogenblik komen we aan bij de stand waar de computers staan, zegt de dame “ Gelukkig heb ik deze lelijke bakken niet nodig, het model dat ik gekozen heb is toch mooier hé?”

Log-in probleem.

We besparen u de voorgaande discussie, maar het komt er op neer dat de persoon moet inloggen als Administrator om het probleem op te lossen. Wij vragen dan op een gegeven ogenblik ook “ Gebruikt u een Administrator paswoord op de computer?”

 • Hij: “ Niet dat ik weet”
 • Wij: “ Ok, dan gebruikt u geen paswoord en klik op OK.”
 • Hij: “ Moet dat aan elkaar vast geschreven worden?”

Straffe computer.

 • Hij: “ Hallo, ik heb wat problemen met de computer kunnen jullie helpen?”
 • Wij: “ Kunt u wat meer details geven over de computer?”
 • Hij: “ Ja hoor! Er zit een 120 Gigabyte processor in met 512 megabyte harde schijf!”

Wij zijn ook geen heiligen!

Ook wij spelen soms een spelletje mee. Zo kregen we een e-mail met daarin het volgende bericht. “ Mijn computer vindt de modem niet, weten jullie waar hij naartoe is?” Ons antwoord: “ Het is vakantieperiode, misschien is hij naar zonniger oorden getrokken, probeert u het eind augustus eens opnieuw!” Tot onze grote verbazing kregen we de volgende reactie: “ Bedankt voor jullie hulp, dat ga ik zeker eens proberen!”

Geen e-mail versturen.

Een tijdje terug hielpen we iemand met het configureren van zijn computer met bijhorende internetverbinding. Wij vertelden hem toen, dat als hij in de toekomst nog problemen had, hij maar een e-mail moest sturen en dat we dan wel zouden helpen als er problemen moesten zijn. Op een dag ontmoette wij deze persoon bij toeval, en hij komt naar ons toegelopen met de opmerking “ Jullie zijn nette gasten! Telkens ik een e-mail naar jullie verstuur antwoorden jullie “ Het bericht kon niet worden verzonden!”

Traag Internet.

“Beste, mijn Internet werkt traag, zou het Internet re-booten kunnen helpen?”

Brandproblemen.

Op een dag rinkelde de telefoon, en zoals gewoonlijk gaat het dan over computers met bijhorende problemen. Ditmaal ging de vraag over het branden van muziek cd’s. Wat de dame in kwestie ook deed, na het branden van een cd kwam er geen noot muziek uit haar stereoketen. We kennen de computer vanbinnen en vanbuiten, weten dat nero gebruikt wordt, en dat er een cd/dvd brander aanwezig is. Via de telefoon leggen we dan ook stap voor stap uit hoe ze tewerk moet gaan. Hier klikken, daar klikken, dit openen, dat openen, klik op Burn. U kent het wel. Na een half uur is de eerste cd gebrand en we blijven aan de lijn om te horen of het gelukt is. We horen wat gerommel op de achtergrond en de voetstappen naderen terug tot het telefoontoestel. “ Weer niks!” We beginnen te twijfelen aan onze uitleg en besluiten de hele procedure opnieuw stap voor stap uit te voeren onder telefonische begeleiding. Alweer 45 minuten later is het brandproces voltooid. We wachten bang het resultaat af. Enkele seconden later horen we het verdict “ NIKS!, Die stomme computer doet het niet!” We beginnen ons af te vragen of er misschien toch iets mis is met de computer of cd-rom toestel en vragen daarom aan de dame enkele dingen na te kijken. Een uurtje later blijkt dat alles prima in orde is. We begrijpen het zelf allemaal niet goed meer, tot er bij ons plots een licht begint te branden. We vragen aan de dame wat er op de verpakking van de lege cd’s staat. Het antwoord: DVD-RW!