Logo Pcleek20152014 was voor PCLeek voor het derde jaar op rij het succesvolste ooit, maar ook wij zagen voor het eerst sinds ons bestaan, de keerzijde van de medaille.

Vooraleer we onze wensen uitspreken en onze goede voornemens bekend maken, blikken we even terug op 2014. Zoals eerder aangehaald was 2014 voor het derde jaar op rij het meest succesvolle ooit. 3 jaar na elkaar bleven we groeien en piekten onze bezoekersaantallen naar voor ons ongekende hoogte. Wij willen dan ook iedereen bedanken voor het bezoek, feedback, reacties en mails die we mochten ontvangen. Toch was het niet allemaal rozengeur en maneschijn in 2014. Voor het eerst sinds ons bestaan maakten we kennis met de ' nadelen' van grote aantal bezoekers. Wat is er gebeurd?

Tot half september was er geen vuiltje aan de lucht, onze bezoekersaantallen stegen tot voor ons ongekende hoogte en uiteraard waren we blij met het gegeven dat er internauten zijn die ons werk weten te appreciëren. En dat dat zeker zo is, konden we opmaken uit de vele reacties, maar vooral e-mails met feedback, suggesties en complimenten. Maar toen werden we als het ware geraakt door een bliksem bij heldere hemel. Plots kregen we een e-mail van onze host (het bedrijf waar onze website gestald is, en die ervoor zorgt dat ze online blijft) met de mededeling dat pcleek.com regelmatig hun servers overbelastte.

Onze site zit op wat men noemt een 'shared server'. In de praktijk wil dat zeggen dat op onze server nog honderdtallen andere websites gehost staan. U begrijpt dat als er een website tussen staat die regelmatig de servers overbelast, dit nadelige gevolgen heeft voor andere klanten. Dus werd ons vriendelijk gevraagd een oplossing te zoeken voor 'het probleem'.

Om verdere overbelasting te voorkomen, plaatste onze host deze website, in wat men noemt, het cache van de server in afwachting tot wij een oplossing gevonden hadden. Het tijdelijk in cache plaatsen van een website heeft natuurlijk gevolgen voor onze bezoekers. De site laadt traag, inloggen is onmogelijk en 'oppergod' Google is niet meer in staat de boel te indexeren. Om het probleem op te lossen hadden we 2 mogelijkheden.

De eerste mogelijkheid was om over te schakelen naar wat men noemt een dedicated server. Een server helemaal alleen voor ons leek de ideale oplossing, maar de prijs (vanaf €140/maand) vonden we net iets teveel van het goede, vooral omdat we onze bezoekers gratis informatie willen blijven leveren en niks 'te koop' aanbieden.

De tweede mogelijkheid was de website afslanken. Een website afslanken kan u vergelijken met het opruimen van een computer. Alles wat u denkt niet nodig te hebben kiepert u weg. Vandaar dat u plots een nieuwe layout, logo en forum zag verschijnen. Dat alles er een beetje grijs uitziet, heeft natuurlijk allemaal te maken met de poging om de server zo weinig mogelijk te belasten.

Intussen was het kwaad geschied en werden we gestraft door Google. PCLeek (een groot deel) verdween uit de zoekresultaten en de bezoekersaantallen vielen op bepaalde ogenblikken terug met 80%. Intussen is het eind 2014 en stilaan is alles zich aan het herstellen en zien we 2015 optimistisch tegemoet.

Beste wensen!

2015 beloofd alweer een uitdagend jaar te worden. Zoals u weet wordt Windows 10 weldra voorgesteld en dat geeft ons weer inspiratie om hints en tips voor Microsoft's nieuwste OS te publiceren. Vandaag is het ons zelfs ter ore gekomen dat Microsoft overweegt Internet Explorer te laten vallen en te vervangen door een browser die meer op Chrome en Firefox zal lijken. Alweer iets waar wij naar uitkijken. Kortom, 2015 begint alvast veelbelovend met wellicht veel nieuwigheden en updates die we ook volgend jaar met veel plezier en enthousiasme met u zullen delen.

Wij van PCLeek (Bitchsjoe, Lion, Kick' in J en mezelf) kunnen u alles wensen wat u maar wil, en dat doen we ook. Maar blijf vooral in uzelf geloven en maak van elke dag het beste, ook al zit het even tegen. Voor u het goed en wel beseft, doen ze het licht uit. Blijf vooral uzelf en uw overtuiging trouw, welke dat ook moge zijn.

Morgen sluiten we traditiegetrouw 2014 af met de muzikale hoogtepunten van het afgelopen jaar, in een mix gegoten door Bitchsjoe!