vrijdag, juli 30, 2021

Computer IconVoorkom problemen nog voor u aan de slag gaat met uw nieuwe computer of laptop. Van ons krijgt u alvast 8 tips, die u best uitvoert voor gebruik.

U hebt net een nieuwe computer of laptop gekocht? Gefeliciteerd! Uitpakken, aanzetten en beginnen maar? Nee! PCLeek geeft enkele tips opdat u lang en volop kan genieten van uw nieuwe computer. Zo voorkomt u problemen nog voor dat u goed en wel aan de slag gaat.

8 tips die u best doet voor u een nieuwe computer gebruikt

1. Back-up en herstelschijven.

Sommige computers worden geleverd met cd's of dvd’s met daarop het besturingssysteem en/of vooraf geïnstalleerde software die u kunt gebruiken voor het geval er iets mis gaat. Bewaar deze schijven op een veilige plaats en maak er een back-up van zodra de computer is ingesteld. Werden er geen cd’s of dvd’s meegeleverd, lees de handleiding voor instructies over hoe u ze maakt. Doe dit ASAP, nog voor u online gaat en nieuwe software gaat installeren/verwijderen.

2: Serienummers.

Bij aankoop van een nieuwe computer krijgt u daar meestal een aantal serienummers bij. Zo krijgt u vaak een serienummer om Windows te activeren/registreren, maar ook een serienummer om de computer te identificeren op de website van de fabrikant. Dikwijls worden de serienummers met een stickertje op de computer geplakt, maar soms ook op de doos. Waar het ook mag hangen of plakken, zorg dat u er een kopie van hebt! Schrijf de nummers over op papier en berg ze samen op met de aankoopfactuur zodat u ze nooit kwijt raakt. Na een tijdje kan het immers gebeuren dat de serienummers onleesbaar worden, al is de kans al even groot dat u ze gewoon kwijt raakt.
Bewaar, indien mogelijk, de originele verpakking gedurende de garantieperiode. Veel leveranciers/fabrikanten eisen immers dat u de computer opstuurt in de originele verpakking indien er zich defecten voordoen.

3: Installeer beveiligingssoftware

Voordat u begint met surfen en downloaden, hetzij draadloos of via de kabel, zorg er dan voor dat u een werkende firewall en antivirussoftware geïnstalleerd hebt. Zonder dergelijke programma’s stelt u uw computer open voor alle soorten van malware en andere ondingen. Indien het besturingssysteem een Firewall voorziet, controleer dan of deze actief staat.  Nu horen we al enkele nuchterlingen suggereren: “Ja maar hoe kan ik een virussoftware downloaden als ik nog niet op Internet mag?”. Wel, indien mogelijk doet u dat nog met uw oude computer of via de computer van een familielid. Download uw beveiligingssoftware naar een USB-stick of externe harde schijf en installeer het via deze weg op uw nieuwe computer. Branden op cd of dvd kan ook een optie zijn.  Installeer deze software nog voordat verbinding maakt met het internet. Zodra u online bent, direct updates downloaden mocht dat nodig zijn.

Opmerking: Nieuwe computers worden vaak geleverd met beveiligingssoftware. Vaak gaat het om pakketten die maar enkele maanden werken of waarvoor u moet betalen. U hoeft hier uiteraard niet tevreden mee zijn, u kunt deze software verwijderen (zie tip 4), maar doe dit dan voordat u het alternatief installeert.

4. Verwijderen van Software

Ga door de lijst met geïnstalleerde software van de computer. Via het Configuratiescherm (Programma’s en onderdelen) verwijdert u eventuele voor-geïnstalleerde software die u niet nodig acht. In de lijst vindt u vaak demo’s van spelletjes en andere toepassingen die u misschien nooit zult gebruiken. Op het Bureaublad vindt u ook vaak koppelingen naar de leverancier/maker van de computer. Verwijder deze indien u deze overbodig acht.

Opmerking: Bij onze downloads vindt u trouwens een ideaal programma dat u daarbij kan helpen.

5. Overweeg een nieuwe webbrowser

Van zodra u besluit online te gaan, hoeft u niet de meegeleverde browser te gebruiken. In normale omstandigheden wordt u gevraagd welke browser u wilt instellen als standaard, althans dat zou moeten volgens de nieuwe Europese wetgeving. Als dat niet zo is download en installeer dan de meest recente versie van de browser naar keuze (zie tip 3).

6. Update het besturingssysteem en alle software

Vooraleer u zich begint te amuseren op uw nieuwe computer is het belangrijk dat u het besturingssysteem up-to-date maakt. Met Windows kan dat via Alle programma’s > Windows update. Maar niet enkel het besturingssysteem moet u updaten, ook alle software dat u geïnstalleerd hebt. Zo worden vaak toepassingen vergeten zoals Adobe Acrobat Reader en de geïnstalleerde multimedia spelers. Vergeet zeker ook niet de browser plug-ins te controleren, zoals Adobe Flash, Adobe Shockwave, Java, QuickTime en RealPlayer.

7 Registreren van de computer

Nu u eindelijk op het Internet kan/mag doet u er best aan om de computer te registreren. Dit doet u meestal op de website van de fabrikant/leverancier. Het registreren kan nuttig zijn omdat u dan eventueel rechtstreeks geïnformeerd wordt over eventuele updates van de computer (stuurprogramma’s, BIOS). Voor laptop gebruikers is het zowaar nog interessanter om het product te registreren bij de fabrikant/leverancier, omdat u dan bewijzen en informatie hebt, indien het toestel gestolen werd. Bij sommige fabrikanten kunt u zelfs (al dan niet tegen betaling) extra services activeren zoals track-back, waarmee men in staat is de verloren/gestolen laptop op te sporen. Al deze zaken vindt u trouwens ook terug in de handleiding, die u best leest vooraleer u begint met het gebruiken van uw nieuwe computer.

Een handleiding? Is dat niet dat boekje dat u als eerste in de vuilbak gooit?

8. Back-up

Alles up-to-date en alle gewenste software klaar en geïnstalleerd? Maak opnieuw een back-up maar bewaar ook de back-up dat u gemaakt hebt in tip 1.

Veel plezier met uw nieuwe PC/Laptop

Recente Reacties

 • Reinder zei Meer
  Top heel goed
 • Daantje 68 zei Meer
  Zo heb je idd wel de weekdag en maand en jaar maar ik wilde weekdag, datum, maand en jaar. Dit doe...
 • Johan de Alverman zei Meer
  Misschien een wat late reactie maar de URI's moeten telkens worden voorafgegaan door...
 • Johan de Alverman zei Meer
  Voor alle Win 10 Homers...

  Gpedit is eenvoudig te activeren want zit wel degelijk (goed verborgen...