Computer IconHoe komt het dat computers trager worden naarmate ze ouder worden? PCLeek geeft het antwoord.

U herinnert zich ongetwijfeld de dag dat u een snelle, up-to-date nieuwe computer kocht met alle nieuwste snufjes erop en eraan. U weet ongetwijfeld ook nog dat alles vlot en snel werkte en dat u, enkele pop-ups niet te na gesproken, nooit geconfronteerd werd met problemen. Spelletjes draaiden soepel en webpagina's flitsen op het scherm. Maar, naarmate de computer ouder werd, ging alles wat trager en stapelden de problemen zich op.

Waarom worden computers trager naarmate ze ouder worden?

Mensen die mij ontmoeten en weten dat ik 'wat met computers' doe stellen mij altijd de vraag "Hoe komt het dat mijn computer traag wordt? Toen ik hem pas kocht ging alles zo snel!" Ik heb deze vraag al zo vaak moeten beantwoorden dat ik maar besloten heb om het op de website te zetten, zo heeft iedereen er wat aan en kan ik er mij in de toekomst vanaf maken met het antwoord "Bezoek pcleek.com". Haha.

Ik heb al de gekste verklaringen gehoord waarom computers trager worden naarmate ze ouder worden. Zo hebben ik al mensen gehoord die beweren dat fabrikanten computers bewust zo bouwen, opdat u na enkele jaren een nieuwe computer zou kopen. Anderen houden er dan weer een andere logica op na, en repliceren met een antwoord in de aard van "U bent toch ook niet zo snel meer als 20 jaar geleden". Kan allemaal wel zijn, maar het antwoord op de vraag waarom computers trager worden naarmate ze ouder worden, is iets gecompliceerder als dat. Meer nog, er zijn meerdere antwoorden en oorzaken.

1: Geïnstalleerde software (langzamer opstarten)

Op nieuwe computers is nauwelijks software geïnstalleerd. Het hoeft dan ook niet te verwonderen dat het ding sneller opstart. Zoals eerder verteld in deze rubriek is het eerste wat u doet, beveiligingssoftware installeren. Voor dit soort software in het noodzakelijk dat het samen met het besturingssysteem opstart om goed te kunnen werken. U begrijpt dat dit de opstarttijd beïnvloed. Nu kan het zijn dat er bij de nieuwe computer een totaal beveiligingspakket geleverd werd dat gedurende x aantal maanden gratis mag gebruiken. Na het verlopen van de 'gratis' periode schakelen veel computergebruikers over naar gratis alternatieven. Helemaal niks mis mee, maar vaak vullen ze deze gratis alternatieven aan met een extra spyware scanner, anti-spam software en een firewall. Allemaal programma's die mee moeten opstarten met het besturingssysteem dus. Nu heeft dit misschien niet zoveel invloed op de opstarttijd maar dat verhaal verandert natuurlijk als u beslist om nog enkele extra beveiligingsprogramma's te installeren. Kortom, vergelijk eens wat er mee opstartte toen u de computer pas kocht en vergelijk het eens met de huidige situatie.

2: Geïnstalleerde software (langzamere gebruikerservaring)

Een uitbreiding op voorgaande. Uiteraard starten niet alle programma's automatisch mee op, maar (veel) geïnstalleerde software vertraagt eveneens de computer. Elk programma gebruikt schijfruimte (meer indexering nodig) en systeemkracht of wordt gedeeltelijk geladen bij het opstarten. En dan hebben we het nog niet gehad over de extra plug-ins en add-ons voor browsers en mediaspelers dat u in de loop der tijd hebt geïnstalleerd. Al deze zaken verbruiken op een af andere manier toch systeemkracht en knibbelen aan de prestaties. Vergelijkt u de lijst met programma's eens met de periode dat de computer nog maar enkele weken oud was en u bent weer wat wijzer.

3: Software wordt niet altijd even goed verwijdert:

Dat u na aankoop van een computer uw favoriete software installeert is logisch. In voorgaande punten willen we helemaal niet beweren dat u geen extra software mag installeren, we willen enkel duidelijk maken dat u best selectief te werk gaat en enkel installeert wat u echt gebruikt en nodig acht. Natuurlijk experimenteert u eens met nieuwe programma's en test u allerlei zaken uit. Ook dat hoeft niet echt een probleem te zijn, helaas worden programma's dat u niet langer wenst te gebruiken, niet altijd even goed verwijdert. Er blijven mappen en bestanden rondslingeren om nog maar te zwijgen over bijhorende vermeldingen in het register. Bedenk eens hoeveel programma's u al getest hebt nadat u de computer aankocht? U begrijpt dat als er na verwijdering van al deze software nog restjes ronddwalen op de computer, dit de prestaties niet ten goede komt. Gelukkig kunt u dit probleem grotendeels verhelpen door software te gebruiken dat u helpt bij het verwijderen van software zoals Revo uninstaller bijvoorbeeld.

4: Extra hardware

Toen u destijds een nieuwe computer kocht, kreeg u daar misschien wel een printer cadeau, samen met een bijhorend toetsenbord en muis. Maar hoeveel apparaten hebt u intussen al extra aangesloten en/of vervangen? Een externe harde schijf hier, een USB stickje daar, een extra beeldscherm en een nieuwe (betere) computermuis? Inderdaad, kijk maar eens goed rond en controleer eens hoeveel randapparaten er zijn bijgekomen en/of vervangen zijn nadat u de computer kocht.  Heeft dit dan invloed op de prestaties? Jazeker! Neem nu als voorbeeld de computermuis. Toen u de computer kocht was dit wellicht een standaard apparaat. Intussen hebt u een exemplaar met extra knopjes en mogelijkheden aangeschaft. Nieuwe en 'zwaardere' stuurprogramma's zijn dus nodig en geïnstalleerd en dan zijgen we nog over de meegeleverde software. Een ander voorbeeld is het beeldscherm. Toen u de computer nieuw kocht was dit misschien een 17" model, intussen hebt u een heus 24" beeldscherm aangesloten. Uw videokaart zal het geweten hebben!

5: Fragmentatie van de harde schijf:

Als u een beetje vertrouwd bent met computers weet u dat defragmenteren een noodzakelijk kwaad is om de prestaties van de computer op peil te houden. U begrijpt dat hoe ouder de computer wordt, de fragmentatie van bestanden toeneemt en bijgevolg de prestaties naar beneden bijstelt. Nu hoor ik u al denken van "Ja maar dan defragmenteer ik de computer toch, dan is het probleem opgelost en het maakt toch niet uit of de computer nu oud of nieuw is". U hebt gedeeltelijk gelijk. Probleem met het defragmenteren is dat eigenlijk niemand echt weet hoe goed het werkt. Is het defragmenteren van een 5 jaar oude computer even effectief als bij een nieuwe computer? Wie zal het zeggen? Blijft natuurlijk nog de vraag of u uw oude computer even vaak defragmenteert als toen hij nieuw was?

6: Updates vereisen systeemkracht:

Een belangrijke oorzaak van waarom computer trager worden naarmate ze ouder worden zijn wellicht de updates. Updates van het besturingssysteem en software zijn noodzakelijk voor de veiligheid en werking van de computer. Helaas is er ook een 'donker' kantje aan al dat updaten. Updates dichten vaak veiligheidslekken maar voegen vaak ook extraatjes toe aan het besturingssysteem en/of programma's. Updates die veiligheidslekken dichten zijn vaak tijdelijke oplossingen, en ook als ze dat niet zijn, na installatie vragen ze vaak meer rekenkracht en/of systeemgeheugen. Indien updates extraatjes toevoegt aan het besturingssysteem of software, begrijpt u natuurlijk ook dat al deze zaken meer eisen van de computer. Hoeveel updates hebt u al geïnstalleerd nadat u de computer hebt aangekocht? Geloof ons vrij, het aantal is niet gering. Komt er nog bij dat u intussen ook nog bijvoorbeeld Adobe, Flash, Office en je mediaspelers hebt ge-update naar een recentere versie. Stuk voor stuk vragen ze allemaal dat klein beetje meer rekenkracht van de computer. Vergelijk de versienummers van programma's (en Windows) maar eens met toen u de computer pas kocht.

Waarom worden computers trager naarmate ze ouder worden?

We hebben 6 oorzaken opgenoemd dat ervoor zorgen dat computers trager worden naarmate ze ouder worden. Nu moet u niet denken dat één van de zes de oorzaak is, maar wel een combinatie van al deze punten. U experimenteert met software, update zoals dat hoort je software en besturingssysteem, en defragmenteert regelmatig de harde schijf en toch kunt u niet voorkomen dat de computer trager wordt. Gelukkig bestaan er enkele oplossingen. Om te beginnen kunt u het geheugen van de computer uitbreiden om de 'zwaardere' software (updates) de nodige ademruimte te bieden. U herinstalleert eventueel het besturingssysteem op een nieuwe harde schijf en installeert enkel software dat u daadwerkelijk gebruikt. Na al die tijd veronderstellen we dat u wel weet wat nodig en overbodig is. Als u toch wil blijven experimenteren met software, schakel dan een goed programma in om het achteraf grondig te verwijderen. U computer loopt weer als nieuw en het kost in elk geval een stuk minder.

Succes!