Android IconMobiele apparaten draaiende op Android, krijgen allemaal een uniek maar anoniem advertentie-ID. Indien u dat wenst kan u dit ID resetten. Meer over het hoe en waarom leest u in deze tip.

Wat is een advertentie-ID?

Een advertentie-ID is een anonieme maar unieke identificatie op Android apparaten die gebruikt wordt voor ... juist ja ... advertentie doeleinden. Ontwikkelaars (mensen die bijvoorbeeld apps schrijven) kunnen via de advertentie-ID API, toegang krijgen tot het advertentie-ID op uw apparaat, bijvoorbeeld om gebruikersprofielen en het apparaat te identificeren. Dit 'mechanisme' wordt enkel gebruikt (en toegelaten) bij apps die u download via Google Play en mag enkel gebruikt worden voor reclamedoeleinden.

Wat moet u nog weten?

Oudere toestellen zijn niet voorzien van een advertentie-ID. Op deze toestellen gebruikt Google het zogenaamde Android-ID om gegevens te verzamelen over de gebruikers en het toestel. De optie om het Android-ID te resetten of uit te schakelen, is niet voorzien. Kortom, als u nog een ouder type smartphone of tablet gebruikt (Android), kan u niks aanvangen met deze tip.

Waarom zou u uw advertentie-ID resetten?

Door het resetten van uw advertentie-ID, kunnen ontwikkelaars geen gebruik meer maken van uw "acties" uit het verleden om u om de oren te slaan met hun zogenaamde doelgerichte reclame (Indien het advertentie-ID hiervoor werd gebruikt). Bovendien zal u merken dat indien u deze tip toepast, u zich ook kan afmelden voor "Op persoonlijke interesses gebaseerde advertenties".

Wordt er rekening gehouden met deze instellingen op uw apparaat?

Volgens Google, moeten applicaties (apps dus) rekening houden met de instellingen van het apparaat en deze respecteren. Indien de apps (of de makers) dat niet doen, overtreden ze het Programmabeleid voor ontwikkelaars van Google Play. Of het ook effectief en voldoende gecontroleerd wordt, is een andere vraag, maar dit terzijde.

Hoe uw advertentie-ID resetten?

  • Zoek en open de Google Instellingen op uw smartphone.

Advertentie Id 1

  • Bij de volgende stap, onder de rubriek services, drukt u op: Advertenties.

Advertentie Id 2

  • Bij het volgende scherm kan u aan de slag.
    • Indien u dat wenst kan u zichzelf afmelden voor op persoonlijke interesses gebaseerde advertenties door een vinkje te plaatsen (Nr 1 - zie schermafdruk).
    • Om uw advertentie-ID te resetten drukt u op: Advertentie-ID opnieuw instellen (Nr 2 - zie schermafdruk).

Advertentie Id 3

  • Van zodra u op Advertentie-ID drukt, verschijnt er een mededeling. Bevestig met Ok en u bent klaar.

Advertentie Id 4

Apps die uw advertentie-ID gebruiken zijn verplicht dit te melden via de notificaties. U weet wel: "Deze app heeft toegang tot........".

Succes.