Google DocsU zal het misschien niet meteen verwachten, maar Google Docs zit vol met leuke functies. Sommige zijn zo goed 'verborgen' of onbekend dat u ze best gewoon onthoudt. In deze tip krijgt u alvast 2 voorbeelden. Zo kan u snel een kopie van een document maken of een preview bekijken.

het gebeuren bij (of in) Google Docs gebeurt online. In de praktijk wil dat zeggen dat elk document dat u bewerkt of bekijkt, gepaard gaat met een webadres (URL). Door de URL aan te passen kan u soms eenvoudig zaken voor elkaar krijgen zoals bijvoorbeeld een kopie van een document versturen, of een preview. Hoe u dat in de praktijk doet, leggen we uit in onderstaande tip.

Google Docs: 2 leuke tips die u wellicht niet kende (een kopie van een document maken of versturen)

  • Open Google Docs en het document waarvan u een kopie wil maken of verzenden.
  • Van zodra het document opent, ziet u bovenaan de URL verschijnen. Deze URL eindigt normaal met ...../edit.

Googledocs Kopie1

  • Vervangt u het woordje edit door copy in de URL, krijgt u dit (zie schermafdruk).

Googledocs Kopie2

  • U kan eenvoudig een kopie van het document maken of de URL kopiëren en doorsturen zodat anderen bovenstaand schermafdruk te zien krijgen en zelf een kopie kunnen bekomen.

Google Docs: 2 leuke tips die u wellicht niet kende (Een preview van een document bekijken)

Op dezelfde manier als in bovenstaande tip, kan u ook een voorbeschouwing (preview) van een document bekijken.

  • Vervang het woordje edit in de URL door preview en druk op Enter.

Googledocs Preview1

  • Zoals u zit in onderstaand schermafdruk wordt er een preview van het document getoond, bovendien zijn al de editor (gereedschappen om het document te bewerken) verdwenen.

Googledocs Preview2

Bij gewone tekstdocumenten is de preview functie misschien niet echt nuttig, maar als u afbeeldingen, statistieken of andere media in een document verwerkt is dit wel bijzonder handig.

Nog een voordeel van een preview is dat u de link (URL) kan gebruiken om anderen het document te laten bekijken. Aangezien er geen editor-elementen aanwezig zijn, kan de persoon (of personen) in kwestie ook niks aanpassen of wijzigen. In sommige situaties is dat beter ook.

Succes!