Printer IconSoms kan het gebeuren dat u een fax moet verzenden. Kan dat online en gratis? Ja hoor.

U acht het wellicht onmogelijk, maar zelfs in tijden van Internet en e-mail, zijn er nog steeds bedrijven en instanties die met een fax werken. Waarom? Dat kan u beter aan hen vragen. Feit is echter, dat we persoonlijk ondervonden dat het versturen van een fax in sommige situaties nog noodzakelijk is. Kortom, u bevindt zich in een situatie waarbij u een fax moet verzenden. Natuurlijk hebt u geen faxapparaat, en naar de het dichtstbijzijnde krantenwinkel (of andere handelaar) rennen is al evenmin een optie. Wat nu?

Online en gratis een fax verzenden

Als u Windows als besturingssysteem gebruikt, weet u dat er software aanwezig is waarmee u eventueel een fax zou kunnen verzenden. Probleem hierbij echter is dat u al wat kennis van Windows en een computer moet hebben om dat ding aan de praat te krijgen, bovendien is er een fax-service vereist waarbij vaak ook contact met uw provider aangewezen is en er waarschijnlijk enkele instellingen moeten aangepast worden. Om een lang verhaal kort te houden, als u een fax wil verzenden met uw Windows-pc, bent u een tijdje bezig.

Wij zijn nogal lui van aard en houden de zaken graag eenvoudig, en als het kan ook nog gratis. Vandaar zochten we naar een oplossing om alsnog een fax te verzenden op een eenvoudige manier, zonder dat het geld kost. Ja hoor! Het is ons gelukt.

Even Googlelen bracht ons bij de website HelloFax.com.

Van zodra u de website bezoekt (met de plannen om een fax te verzenden uiteraard) wordt er naar uw e-mailadres gevraagd (voor niks gaat de zon op, weet u wel). Van zodra u uw e-mailadres hebt ingevuld, kan u beginnen met het verzenden van een fax. U kan probleemloos bestanden van Google Drive, Ondrive of Dropbox uploaden. Locale bestanden op uw computer kan eveneens via het drag & drop principe.

Wij maakten gewoon een document in Word op, waarbij we de benodigde documenten inscannen met onze printer/scanner en invoegden in datzelfde document. Toen we het Word-document uploaden, werd dat zonder problemen door de HelloFax geconverteerd naar het door een fax verstaanbare extensie, maar dit terzijde.

Verder hoeft u in principe enkel nog het faxnummer in te vullen en op Send te drukken.

Hellofax1

Als u klikt op 'See how it works', wordt u trouwens stap voor stap uitgelegd wat u moet doen. Maar geloof ons vrij, het is helemaal niet moeilijk.

Kan u met HelloFax echt gratis een fax verzenden?

Ja! Maar......

  • Zoals eerder al aangehaald moet u een e-mailadres invullen. Wij raden u aan om een e-mailadres te gebruiken waar u toegang tot heeft. Na het verzenden van een fax, krijgt u trouwens een kopie van de fax, via e-mail toegestuurd.
  • HelloFax voegt een opschrift toe aan de fax (This fax was sent bij HelloFax.com).
  • U mag tot max 15 pagina's verzenden. Indien u meer wenst, moet u upgraden naar een betalend account.
  • U kan enkel faxen verzenden, NIET ontvangen.

U geeft dan wel uw e-mailadres prijs en bent beperkt in mogelijkheden, maar u kan een ECHTE fax verzenden zonder dat het u een cent kost of de deur uit moet. In tegenstelling tot vele andere online services, verstuurt HelloFax documenten naar het faxapparaat van de ontvanger, en niet naar het e-mailadres (niet onbelangrijk). Bovendien kan u de documenten ondertekenen met een persoonlijk geschreven tekst (al is dat met een computermuis niet altijd evident), een foto, of een kopie van uw handtekening.

Werkt het?

Ja! Wij waren genoodzaakt een fax te sturen naar een sleepbedrijf ten zuiden van Berlijn. Een telefoontje enkele uren later, leerde ons dat de fax effectief aangekomen was. Dat is nu wat wij noemen een geslaagde praktijktest.

Wij beseffen ook wel dat u deze tip wellicht niet vaak zal nodig hebben, mocht het toch ooit van pas komen, denk dan aan ons :)

Succes!