Firefox IconAls u surft met Firefox en aan het downloaden slaat, verschijnt een dialoogvenster met daarin de vraag of u het bestand wil openen of opslaan. Dat kan beter toch?

Net zoals elke zichzelf respecterende browser beschikt ook Firefox over een downloadmanager. Helaas is deze downloadmanager bij standaardinstellingen vrij beperkt. Voor de huis-, tuin- en keukensurfer volstaan de standaardinstellingen ruimschoots, maar als u iemand bent die veel en diverse bestandstypen download, doet u er goed aan enkele aanpassingen door te voeren.

Firefox: Personaliseer de downloadmanager

Zoals gezegd verschijnt er bij het downloaden een dialoogvenster met daarin de vraag wat u wil doen met het bestand (Opslaan of Openen). Als u het dialoogvenster niet ziet verschijnen, wil dat zeggen dat het bestandstype reeds gekoppeld is aan een bepaalde actie. Het koppelen van bestandstypen die u download, is precies wat wij gaan uitleggen in deze tip.

Om bestandstypen te koppelen aan een actie bij het downloaden met Firefox doet u het volgende:

  • Open Firefox
  • Klik achtereenvolgens op Extra > Opties.

Opties Firefox Openen 1

  • In het dialoogvenster dat volgt selecteert u het tabblad: Algemeen.
  • Scrol naar beneden tot 'Bestanden en toepassingen (downloads)'.
  • U kan al meteen de map aangeven waar de downloads moeten geplaatst worden. Bent u echter tuk op overzichtelijkheid en download u verschillende bestandstypen, bent u beter af met het bolletje te plaatsen bij: Altijd vragen waar bestanden worden opgeslagen. Zo kan u telkens het bestand in de juiste map plaatsen, maar dat is voor elke type gebruiker anders, dat spreekt.

Downloadmanager Firefox2

Iets verder naar benden ziet u een lijst met bestandstypes. Door op het pijltje uiterst rechts naast een bestandstype te klikken kunt u een bepaalde actie selecteren. U hebt de volgende mogelijkheden:

  1. Altijd vragen (Het standaarddialoogvenster met Opslaan of Openen verschijnt van zodra u het bestand wil downloaden).
  2. Bestand opslaan (het bestand wordt opgeslagen in de door u opgegeven standaardmap.
  3. Indien een extensie gekoppeld is aan een standaard-app, kan u deze uit de lijst selecteren.
  4. Andere gebruiken. Dit geeft u de mogelijkheid om een bestandstype te koppelen aan een toepassing of app naar persoonlijke voorkeur.

Downloadmanager Firefox3

  • Nadat u de gewenste bestandstypes hebt gekoppeld aan een actie naar uw voorkeur, kan u geoon het tabblad sluiten.

Wat is nu het voordeel om de downloadmanager naar je hand te zetten? Simpel, U kan sneller downloaden omdat u niet steeds moet aangeven wat er met het bestand moet gebeuren.

Klaar!