Firefox IconBent u nieuwsgierig naar wat volgens sommigen de beste add-ons voor Firefox zijn? Van ons krijgt u een overzicht.

In onze lijst voor tips voor browsers bespreken we al eens een add-on voor Firefox. U begrijpt dat het voor ons een onmogelijke zaak is om ze allemaal te testen en te beschrijven, vandaar hebben we ons oor eens te luisteren gelegd bij 'proffesionelen' die dat wel kunnen (en er de tijd voor hebben). Van nature hebben we het niet zo begrepen op lijsten met de 'beste' of 'aanraders', gewoonweg omdat zoiets persoonlijk is, en afhankelijk van wat u nodig hebt. Zo heeft de ene een add-on nodig voor het downloaden terwijl de andere de voorkeur geeft aan een add-on voor sneller surfen. De lijst met 'beste' add-ons voor Firefox neemt u dan ook best met een korreltje zout. Nutteloos zijn zo een lijsten natuurlijk ook niet. Zulks een lijsten geven een goed idee waar gebruikers van Firefox het meest behoefte aan hebben, bovendien kan u er van op aan dat de add-ons in deze lijst degelijk werken.

De 10 beste add-ons voor Firefox

Gemakkelijkheidshalve zullen we sorteren per categorie (functie), zo is het voor u makkelijker (en sneller) ze door te nemen. Eén ding valt alvast op. Add-ons die helpen bij het ordenen van bladwijzers (favorieten) en tabbladen zijn bijzonder populair. Gevolgd door add-ons waarmee u uw privacy kan beschermen en Firefox sneller maken. Als ze bij Mozzilla hun browser nog beter willen maken, hoeven ze enkel rekening te houden met deze lijst.

Voor de bladwijzers (favorieten)

Bookmarker Sorter

Bookmark sorter laat u regels opstellen die het makkelijker moeten maken om al uw bladwijzers op orde te houden. De slim uitgekiende gebruikersinterface maakt het geheel zelfs nog eenvoudiger. U kan zelfs tekst toevoegen als geheugensteun bovendien zal Bookmark Sorter zowel de tekst als de URL doorzoeken als u een bladwijzer zoekt. Dat doorzoeken gebeurt trouwens naargelang uw persoonlijke voorkeuren.

10 Beste Add Ons Ff 1

Thin Bookmarks

Thin Bookmarks is een heel ander type dan Bookmarker Sorter om uw bladwijzers te beheren. Thin Bookmarks is een add-on die vooral de interface van uw bladwijzers onderhanden neemt. Zo kan u met Thin Bookmarks de bladwijzerbalk aanpassen (hoogte, breedte, icoontjes). Verder kan de namen van de mappen aanpassen en die van de bladwijzers zelf. Ook de ruimte tussen de bladwijzers zijn aanpasbaar en dat is handig om het geheel overzichtelijker te maken. De scrolbalken en de optie om 'open in nieuwe tabblad' te verbergen maken het geheel compleet.

10 Beste Add Ons Ff 2

Voor de tabbladen.

Tab Colors

Tab Colors is een add-on waarmee u uw 4 favoriete tabbladen een kleur kan geven. U kan slechts kiezen uit 4 kleuren (rood, blauw geel en groen) maar u kan nooit 2 tabbladen eenzelfde kleur geven. De bedoeling achter de beperkte kleurenkeuze (en aantal tabs) is dat u enkel uw favoriete tabbladen een kleur kan geven en de titel goed leesbaar blijft. Zo is en blijft het wisselen tussen diverse tabbladen overzichtelijk en makkelijk. Geef toe, als u de keuze hebt uit 30 tinten rood, zou het overzicht al snel zoek raken, evenals als zou u alle tabbladen een kleurtje kunnen geven. De beperking van het aantal kleuren en aantal tabbladen heeft dus enkel maar voordelen. Een add-on waarover is nagedacht, zoveel is zeker.

10 Beste Add Ons Ff 3

Open link in Silent tab (Pagina pas laden nadat u wisselt naar ander tabblad)

Firefox in zonder meer een goede en snelle browser, maar wat hebt u aan een snelle browser op een traag (oud) systeem of trage internnetverbinding? Wel, dat is nu precies de situatie waarbij Silent Tab van pas komt. Van zodra u meerdere links (of tabbladen) simultaan opent, durft de vuurvos nogal eens kwistig omspringen met systeemkracht en geheugen. Silent Tab zal tabbladen of links pas laden nadat u er op klikt. Uw (oude) pc loopt niet meer zo snel vast en u kan toch meerdere pagina's gelijktijdig openen. Een win win situatie dus.

Tab Groups Helper

De functie 'Tabbladen groeperen' is een goede functie in Firefox waarmee u op een slimme manier meerdere tabbladen kan beheren. Maar de functie heeft echter een grote tekortkoming, namelijk dat u de groepen enkel kan weergeven in een afzonderlijke interface met miniaturen. U hebt al begrepen dat Tab Group helper deze terkortkoming oplost. Tab Groups Helper is dus een add-on waarbij u eenvoudig tabblad groepen creeert en beheert in een 'side by side' interface waarbij u de groepen kan slepen en neerzetten via het drag en drop principe. Zoeken naar tabbladen, groepen of inhoud is bovendien ook mogelijk.

10 Beste Add Ons Ff 4

Diversen

Onderstaand de resteren 5 'beste' add-ons voor Firefox van diverse pluimage en functionaliteit.

Lazarus bespraken we eerder al op PCLeek.

AdBlock Plus: Bent u die irritante online reclame beu? AdBlock plus is wat u nodig hebt. Let wel, sommige websites zullen niet meer naar behoren werken indien u AdBlock Plus activeert.

Disconnect: Grote bedrijven proberen u overal te volgen, denk maar aan de nieuwe gebruikersovereenkomst van Facebook waarin staat dat zelfs de sociale netwerksite uw surfgedrag mag bijhouden. U kan cookies wissen of privénavigatie activeren, helpen doet het wel maar de enige echte oplossing is de verbinding verbreken. Zonder interbetverbinding kan u natuurlijk niet surfen maar Disconnect lost dat op beweren ze. Disconnect stopt 'Trackers' en sociale widgests en andere elementen die uw surfgedrag vastleggen voor dat ze geladen worden. Dat u bijkomend ook nog eens sneller kan browsen is natuurlijk mooi meegenomen. Disconnect kan u vergelijken met die andere add-on Ghostery, maar rond Disconnect is er minder controverse, vandaar deze keuze. Om verwarring te voorkomen. Disconnect is niet echt een add-on maar een applicatie die u kan installeren op Windows, Mac en Android. Werkt dus ook voor andere browsers.

Honey: Als u regelmatig online aankopen doet, weet u dat u altijd een beetje korting kan krijgen met de juiste coupon of code. Wel de add-on Honey automatiseert dit proces en zoekt zelf de juiste code of coupon voor de site waarop u zich begeeft, en activeert ze zelf (vult ze zelf in). We hebben deze add-on niet getest in onze regio, en kunnen u dus niet vertellen of het ding ook werkt voor Belgische en Nederlandse online winkels.

Barlesque: Barlesque is een add-on die de (grote) grijze add-on balk in Firefox omtovert tot een klein vakje met leuke icoontjes. U wint dus uw beeldruimte terug, en dat kan nodig zijn als u aan de slag gaat met deze lijst.

10 Beste Add Ons Ff 5

Plezier ermee.