ChromeGoogle Chrome is uitgerust met hardwareversnelling, een functie die profiteert van de GPU (Grafische processor Unit) van je computer om processen te versnellen en cruciale CPU-tijd vrij te maken. Helaas kunnen compatibiliteitsproblemen met stuurprogramma's er soms toe leiden dat deze functie niet goed werkt. Wat kan u dan doen alvorens een aspirientje te nemen? De hardwareversnelling uitschakelen. Hoe? Dat leest u in onderstaande tip.

De hardwareversnelling binnen Chrome is zeker nuttig. Maar indien u vaak met een (online) toepassing werkt die problemen veroorzaakt zoals games, filmpjes, of andere grafisch intensieve taken, kan het uitschakelen van de hardwareversnelling soelaas brengen.

Wat is hardwareversnelling?

Hardwareversnelling verwijst naar wanneer een programma de hardware van een computer in ondersteuning gebruikt om sommige functies efficiënter uit te voeren dan dat mogelijk is indien u enkel de software zou gebruiken (in dit geval dus Chrome). De (vooral grafische) hardware is ontworpen om sommige functies sneller uit te voeren dan indien de software enkel zou de CPU (processor/systeemkracht) zou gebruiken.

In Chrome gebruikt hardwareversnelling de grafische verwerkingseenheid (GPU) van uw computer om grafisch-intensieve taken aan te pakken, zoals het afspelen van video's, games of iets dat snellere wiskundige berekeningen vereist. Het afleggen van specifieke taken geeft je CPU de kans om onvermoeibaar door te werken aan al het andere, terwijl de GPU de processen verwerkt die zijn ontworpen om te worden uitgevoerd.

Hoewel dit in de meeste gevallen goed klinkt, kan hardwareversnelling soms leiden tot vertraging, bevriezing of crash van Chrome, waardoor de batterij van je laptop zelfs veel sneller leegloopt. Omdat de computer van iedereen net even anders is, zou het probleem kunnen liggen in de GPU (Grafische chip/videokaart) of het bijbehorende stuurprogramma. Als u vermoedt dat hardwareversnelling de boosdoener is, kunt u het beste het systeem uitschakelen en zien of het probleem daarmee is opgelost.

Hoe hardwareversnelling aan of uit te zetten in Chrome?

  • Standaard is hardwareversnelling ingeschakeld in Chrome, dus laten we eerst kijken hoe u deze kan uitschakelen.
  • Start Chrome op, klik op het menupictogram en klik vervolgens op 'Instellingen'. U kunt ook chrome://settings/ in de omnibox typen om direct de instellingen te openen.
  • Klik op de menuknop en klik vervolgens op: Instellingen.

Instellingen Chrome 2018

Op de pagina die opent scrolt u naar beneden en klik vervolgens (onderaan) op Geavanceerd.

Geavanceerde Instellingen Chrome1

  • Scrol naar beneden tot het gedeelte Systeem en zoek de instelling Hardwareversnelling gebruiken indien beschikbaar. Zet de schakelaar in de "Uit" -positie en klik vervolgens op Opnieuw starten om de wijzigingen toe te passen.

Chrome Hardwareversnelling1

Waarschuwing: Zorg dat u alles opslaat waar u aan werkt. Chrome opent de tabbladen opnieuw die vóór het opnieuw starten zijn geopend, maar slaat geen van de daarin opgeslagen gegevens op. Als u liever wacht totdat u Chrome opnieuw start en alles voltooit waaraan u werkt, hoeft u alleen maar het tabblad te sluiten. Chrome past de wijziging toe de volgende keer dat u de wijziging sluit en opnieuw opent.

  • Om te controleren dat de hardwareversnelling is uitgeschakeld, typt u chrome://gpu/ in de Omnibox en drukt u op Enter.
  • Wanneer hardwareversnelling is uitgeschakeld, zal een meerderheid van de items onder 'Grafische functiestatus' het volgende lezen: 'Software only, hardware acceleration disabled'.

Chrome Hardwareversnelling2

Om de hardwarenversnelling weer in te schakelen opent u opnieuw de instellingen > Geavanceerde instellingen > Plaats de schakelaar weer naar de Aan stand.

Succes!