vrijdag, juli 30, 2021

Microsoft EdgeMicrosoft werkt hard aan een nieuwe Edge browser. Edge wordt momenteel ontwikkeld rond de zogenaamde Chromium 'motor', dezelfde als Chrome (en vele andere browsers) dus. Zin om Edge Chromium in het Nederlands te testen?

Microsoft doet er alles aan om na de val van Internet Explorer marktaandeel terug te winnen in 'browserland'. Met de release van Windows 10 werd de opvolger van Internet Explorer op de mensheid losgelaten. Bij Microsoft hoopte men met Edge de alleenheerschappij van Chrome te doorbreken. Echter werd de nieuwste browser uit de Microsoft-stal niet het succes waarop men in Redmond hoopte. In Nederland bijvoorbeeld, haalde Edge in 2018 slechts een marktaandeel van om en bij de 5%. Veel minder dan wat men bij Microsoft in gedachten had. Wel, "If you can't beat your enemy, join them" moet men gedacht hebben, en aldus begon Microsoft met het ontwikkelen van een nieuwe browser... Edge! Maar deze aangestuurd door een Chromium motor. Dezelfde basis als de grote concurrent dus. Of, hoe een bedrijf dat zelf jarenlang de browserwereld domineerde, nu hetzelfde lot moet ondergaan als hun concurrenten in het verleden.

Edge Chromium: Downloaden.

Voelt u er wat voor om Edge (Chromium) te testen? Dan kan u naar https://www.microsoftedgeinsider.com/en-us/download/ surfen en aldaar je testversie kiezen om te downloaden en installeren.

U hebt de keuze uit 3 kanalen (versies):

 • Beta: Wordt elke 6 weken geüpdatet.
 • Dev (Developper): Wordt wekelijks geüpdatet.
 • Can (Canary): Wordt dagelijks geüpdatet.

Edge Chromium Downloaden

Na het downloaden installeert u de nieuwste Edge zoals elke andere toepassing of app.

Edge Chromium: Hoe het Nederlands als taal instellen?

Nadat de installatie voltooid is kan u aan de slag met Edge (Chromium). Echter is de kans groot dat u Edge nog even in het Nederlands moet omzetten. Dit doet u als volgt.

 • Open Edge (Chromium) en de instellingen. De 3 puntjes in de rechterbovenhoek > Settings.

Edge Chromium Instellingen

 • In het dialoogvenster dat volgt, selecteert u in de linkerkolom: Languages.

Edge Chromium 2

 • In het rechtergedeelte van datzelfde dialoogvenster, klikt u op: Add Languages.

Edge Chromium 2a

 • In het dialoogvenster dat opent, scrolt, en plaatst u een vinkje bij: Dutch - Nederlands. Onderaan klikt u vervolgens op: Add.

Edge Chromium 3

 • U zal merken dat Dutch nu in de lijst verschijnt van beschikbare talen. Klik op de 3 horizontale puntjes naast Dutch en vink de optie "Display Microsoft Edge in this language" aan.
 • Indien u Nederlands als belangrijkste taal wil gebruiken in Edge kan u misschien ook beter op "Move to top" klikken (opnieuw op de 3 puntjes naast Dutch klikken).

Edge Chromium 2 2

 • Nadat u deze handelingen hebt uitgevoerd wordt u gevraagd Edge te herstarten. Klik op de knop: Restart.

Edge Chromium 2b

Nadat Edge is herstart, kan u de browser gebruiken in het Nederlands.

Edge Chromium extensies:

De populariteit van extensies (of add-ons) bij de concurrentie, zijn al jaren een doorn in het oog van Microsoft. Men probeerde in het verleden al ontwikkelaars te overtuigen om extensies te schrijven voor Internet Explorer en de 'oude' Edge, maar ook dat werd niet echt een succes. Het gebruik van Chromium als motor voor de nieuwe Edge, heeft natuurlijk als voordeel dat er niet al teveel aangepast moet worden door ontwikkelaars om ze ook beschikbaar te maken voor Edge.En kijk! Plots zijn er een pak meer extensies beschikbaar. Interesse? Kijk dan op: https://microsoftedge.microsoft.com/insider-addons/category/EdgeExtensions.

Succes!

Recente Reacties

 • Reinder zei Meer
  Top heel goed
 • Daantje 68 zei Meer
  Zo heb je idd wel de weekdag en maand en jaar maar ik wilde weekdag, datum, maand en jaar. Dit doe...
 • Johan de Alverman zei Meer
  Misschien een wat late reactie maar de URI's moeten telkens worden voorafgegaan door...
 • Johan de Alverman zei Meer
  Voor alle Win 10 Homers...

  Gpedit is eenvoudig te activeren want zit wel degelijk (goed verborgen...