Microsoft Edge Icon Web

U hebt wellicht ook al eens een waarschuwingsbericht zien verschijnen nadat je een software hebt gedownload en een applicatie probeert te installeren. Het is Microsoft Defender Advanced Threat Protection (Microsoft Defender ATP) dat u waarschuwt dat een programma gevaarlijk kan zijn. Deze functie is nu ook beschikbaar in de Chromium-gebaseerde Edge-browser. In deze tip tonen we hoe u Potential Unwanted Application (PUA) beveiliging in de nieuwe Edge-browser kunt inschakelen.

Wat is PUA of mogelijk ongewenste toepassing?

Het eerste wat u moet weten is dat PUP of PUA geen virus of ransomware is, maar ze zijn gemarkeerd als ongewenst omdat ze 'vervelend' kunnen zijn. Het karakteristieke gedrag van PUA is als volgt:

 • Bied andere software aan als advertentiebundel.
 • Installeer software zonder uw toestemming.
 • Probeert actief detectie door beveiligingsproducten te ontwijken of zich anders te gedragen wanneer ze een beveiligingssoftware vinden die de Windows 10-pc bewaakt.

PUA-bescherming is dus een goede manier om te voorkomen dat ongewenste software op uw Windows-computer wordt gedownload.

Hoe de applicatiebeveiliging in Edge-browser (Chromium) inschakelen?

 • Selecteer Instellingen (...) op de werkbalk en navigeer naar: Instellingen.

Edge Chromium Instellingen Openen

 • Selecteer Privacy en services.
 • Onder het gedeelte Services kunt u mogelijk ongewenste app-blokkering in- of uitschakelen.

Edge Chromium Pua Instellingen1a

Microsoft heeft deze functie standaard uitgeschakeld, maar u kunt ervoor kiezen deze in te schakelen. Het blokkeert dan dat PUP's of PUA's worden gedownload van de browser. Het blokkeert ook PUA-geassocieerde URL's.

Schakel PUA in met Edge Flags:

Als u de instellingen hierboven niet vindt of kan zien, kan u alsnog proberen ze in te schakelen via de zogenaamde Flags (experimenten in en van de browser) van Edge.

 • Typ edge:// flags in een nieuw tabblad en druk op Enter.

Edge Chromium Instellingen Openen Flags

 • Zoek nu naar PUA.
 • Kies ervoor om dit in te schakelen (enable) in de keuzelijst.

Edge Chromium Pua Instellingen2

Ga nu terug naar Privacy-instellingen en schakel het in zoals beschreven in het eerste deel van deze tip.

Wat is het verschil met de optie Microsoft Defender SmartScreen?

Hoewel beide beschermingsmethodes vergelijkbaar zijn, zijn ze dat niet. Terwijl SmartScreen beschermt tegen kwaadwillende sites en downloads, blokkeert PUA downloads van apps met een lage reputatie die onverwacht gedrag kunnen veroorzaken. Microsoft Defender SmartScreen is meer bezorgd over sites, ransomware en virussen, terwijl de laatste de downloads onmiddellijk wil voorkomen.

Wat te doen indien de software onterecht als malafide gemarkeerd wordt?

Als de software die u downloadt legitiem is en u zeker weet dat deze ten onrechte gemarkeerd wordt als malafide, kunt u deze als volgt downloaden.

 • Wanneer u het punt bereikt waarop de browser u vraagt ​​om het te verwijderen, klikt u op het menu met drie stippen naast de knop Verwijderen.
 • Het zal het bewaarmenu tonen. Klik erop.
 • Het opent het downloadgedeelte van de browser en vraagt ​​opnieuw om een ​​bevestiging. Klik op Opslaan om het te downloaden.

Succes!