Firewall IconU kan uitzonderingen toevoegen aan Windows Firewall. Zo kan u een bepaald programma of app toestemming geven om verbinding te maken met het Internet. Deze tip legt uit hoe u dat doet.

Een Firewall houdt een oogje in het zeil bij het verkeer tussen het Internet en uw computer. Zo helpt een Firewall een computer beschermen tegen aanvallen van buitenaf door data te blokkeren enerzijds, en voorkomt een Firewall dat software (geïnstalleerd op de computer) ongeoorloofd probeert verbinding te maken met het Internet, anderzijds. Maar voor sommige programma’s is het noodzakelijk om toegang te krijgen tot het Internet om goed te kunnen functioneren. Denk bijvoorbeeld aan chat, VOIP (Voice over IP) software. Zelfs bepaalde spelletjes, die u online wenst te spelen, hebben soms toegang nodig. Vandaar vertellen we hoe u een uitzondering in Windows Firewall kan toevoegen.

Als u uitzonderingen toevoegt aan Windows Firewall, wees dan zeker dat het een programma betreft dat u kent en vertrouwd. Windows Firewall zal het betreffende programma niet langer scannen en controleren op potentiële dreigingen. Als u de risico’s goed begrepen hebt, gaan we verder met hoe u uitzonderingen toevoegt aan Windows Firewall.

Een uitzondering instellen voor Windows Firewall.

  • Open het Configuratiescherm.

Config Scherm Openen 10

  • In het Configuratiescherm opent u Windows Defender Firewall (klassiek/pictogram weergave)
  • In het dialoogvenster dat opent, klikt u aan de linkerzijde op: Een (app of) programma of onderdeel toegang geven via Windows Firewall.

Firewall 1

Indien het UAC in actie treedt, klikt u op Doorgaan of log in als Administrator.

Bij het dialoogvenster dat volgt, doet u het volgende:

  • Controleer of de betreffende app of programma in de lijst voorkomt. Indien ja, plaatst u vinkjes bij Openbaar en/of particulier.
  • Indien het programma of app niet in de lijst staat, klikt u op: Een andere app toestaan (mogelijk moet u eerst op: Instellingen wijzigen klikken, om de knop aanklikbaar te maken).
  • Klik op Bladeren en navigeer in Windows Verkenner naar het betreffende programma of app (.het .exe bestand).
  • Bevestig met OK.

Firewall 2

  • Bevestig wederom met OK.

Succes!