Herstellen IconIn principe is het eerste wat u doet als Windows niet goed meer werkt, is systeemherstel inschakelen. Probleem, hoe bereik ik systeemherstel als Windows niet start?

Systeemherstel is het gereedschap bij uitstek als uw computer kuren krijgt. Waarom? Wel, omdat u de computer kan herstellen naar een punt in het verleden, toen alles nog vlotjes liep. Tot zover de theorie. In de praktijk echter, kan het gebeuren dat Windows niet meer opstart, of blijft hangen bij het Windows-logo. Als Windows niet meer opstart, is het natuurlijk al een stuk lastiger om systeemherstel te gebruiken, maar geen paniek! Systeemherstel is ook bereikbaar via Opdrachtprompt. Laat het nu net Opdrachtprompt zijn dat u ook kan gebruiken in de veilige modus van Windows. Om een lang verhaal kort te maken, deze tip legt uit hoe u systeemherstel kan starten als u niet meer in Windows zelf geraakt.

Herstel de computer met veilige modus en opdrachtprompt (XP-Vista-Windows7)

Windows start niet meer op en u wilt systeemherstel uitvoeren. OK, hoe doe je dat dan?

  • Om te beginnen start u Windows op in veilige modus zoals men dat noemt. Om Windows in veilige modus te starten drukt u herhaaldelijk op de f8 toets tijden het booten (opstarten).
  • Als u alles goed hebt gedaan verschijnt er een DOS-achtig scherm waarin u diverse keuzemogelijkheden hebt (zie schermafdruk).

Veilige Modus1

  • In dit scherm selecteert u Veilige modus met opdrachtprompt (Selecteren kan met de pijltjes toetsen. Druk enter om te bevestigen).
  • Windows start op in veilige modus wat zoveel wil zeggen dat enkel de hoogstnodige bestanden geladen worden. Van zodra Windows is gestart, verschijnt het opdrachtprompt dialoogvenster.
  • Het enige wat u nu nog moet doen is het commando rstrui.exe typen en op Enter drukken. Windows XP gebruikers typen %systemroot%\system32\restore\rstrui.exe en drukken op Enter.

Veilige Modus2

  • Van zodra systeemherstel start, is natuurlijk niet moeilijk meer.

Succes!