Regedit IconGebruikt u het ingebouwde schijfopruiming van Windows om tijdelijke bestanden op te ruimen? Lees dan deze tip om het grondig(er) aan te pakken.

Velen gebruiken Windows schijfopruiming om tijdelijke bestanden te wissen. Niets mis mee, maar wat velen niet weten is dat de tijdelijke bestanden van de laatste 7 dagen (en tijdelijke bestanden die de laatste 7 dagen benadert werden) niet gewist worden door het hulpprogramma. Windows schijfopruiming laat de tijdelijke bestanden van de laatste 7 dagen ongemoeid om veiligheidsredenen. Recente tijdelijke bestanden (laatste 7 dagen) kunnen namelijk nog nodig zijn voor projecten waar u aan werkt of voor bestanden die u aan het downloaden bent, of zelf van programma's en applicatie die u nog hebt open staan. Maar geïnteresseerden kunnen het aantal dagen aanpassen. Let wel! Een kleine ingreep in register is hiervoor noodzakelijk.

Tijdelijke bestanden grondiger opruimen met schijfopruiming (Windows)

Typ regedit in het Startmenu en open de gelijknamige app (zie schermafdruk).

Regedit Openen W10

  • In het register navigeert u naar: HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Explorer\VolumeCaches\Temporary Files.
  • Dubbelklik in het rechter gedeelte van het dialoogvenster op de sleutel: LastAccess.
  • Onder waardegegevens kunt u dan het aantal dagen ingeven dat schijfopruiming de tijdelijke bestanden ongemoeid moet laten. 0 = alles wissen. 1 = niks wissen van de laatste dag. 2 = niets wissen van de laatste 2 dagen, etc. (Waarden gebruiken tussen 1-7)

Grondig Schijfopruiming 1

  • Als u de gewenste wijziging hebt ingevuld, bevestigt u met OK en sluit het register af via Bestand > afsluiten.
  • Mogelijk moet u de computer herstarten om de veranderingen door te voeren.

Succes!