Windows10 IconSamen met Windows starten er nog een aantal programma's op. Sommigen zijn nuttig, anderen zijn dat veel minder. Onder het motto 'less is more', deze tip.

Als u Windows al een tijdje gebruikt, hebt u ongetwijfeld al een rits aan software geïnstalleerd. Op zich hoeft dat geen probleem te zijn, maar als u tijdens de installatie niet attent bent, kan het gebeuren dat er een aantal programma's zijn die samen met Windows opstarten, terwijl dat eigenlijk niet echt nodig is. Overbodige opstartprogramma's uitschakelen kan de opstartsnelheid positief beïnvloeden. Omgekeerd kan en mag natuurlijk ook. Software van waar u vrijwel zeker bent dat u die gaat gebruiken als u de computer aan zet, kan u inschakelen. Hoe u dat doet met Windows, leest u in deze tip.

Hoe opstartprogramma's in- of uitschakelen met Windows?

Om programma's die mee opstarten met Windows in- of uit te schakelen, doet u het volgende:

  • Klik met rechts ergens op een lege plaats in de taakbalk. In het menu dat verschijnt kiest u voor: Taakbeheer.

Taakbeheer Openen Taakbalk

  • Van zodra taakbeheer opent, selecteert u het tabblad Opstarten.
  • Hier vindt u een lijst van software die samen met Windows opstarten en welke invloed ze hebben op de opstartsnelheid (veel, weinig, normaal).
  • Door met rechts op een programma te klikken, kunt u ze in- of uitschakelen naargelang uw voorkeur (zie schermafdruk).

Opstarten Programmas1

  • Programma's die u zelden gebruikt en toch veel invloed hebben op het opstarten, schakelt u bij voorkeur uit, maar dat had u zelf ook wel begrepen denken wij.

Succes!