Herstellen IconBlijkbaar zijn er heel wat Windows-gebruikers die niet in staat zijn om de bureaubladachtergrond te veranderen op hun computer. Herkent u dit probleem? Fijn, dan bieden wij enkele oplossingen aan.

Een vraag waar we regelmatig mee geconfronteerd worden is de volgende: "Hallo, ik kan de bureaubladachtergrond van mijn computer niet aanpassen! Weten jullie raad?" Doorgaans vergaten de personen in kwestie het gebruikte besturingssysteem mee te delen, waardoor wij er van uit gingen dat ze Windows7 Starter edition gebruikten. Zoals u weet is het bij de goedkoopste versie van Windows 7 niet mogelijk om de bureaubladachtergrond te wijzigen. Later bleek echter dat ook gebruikers van duurdere Windows systemen (7+ & 8) dit probleem hadden. Reden genoeg voor ons om het uit te pluizen.

Omdat de vraag regelmatig terugkeert en het probleem zich bovendien regelmatig voordoet, besloten we er een artikel rond te schrijven.

Help! Ik kan de bureaubladachtergrond niet veranderen (Windows7 - Windows8): De oplossingen.

Oplossing1: Verwijder andere personalisatie software.

Mogelijk hebt u al software van derden geïnstalleerd (themapakketten etc.) om uw computer te personaliseren. Deze software kan mogelijk de functie blokkeren om de bureaubladachtergrond aan te passen. Verwijder de software, herstart de computer en probeer opnieuw.

Oplossing2: Controleer de toegankelijkheidsopties.

Hoewel de toegankelijkheidsopties dienen om de computer..eu.. beter toegankelijk te maken, kan dit ervoor zorgen dat u jouw bureaubladachtergrond niet kan veranderen. Controleer even of het vinkje bij: Achtergrondafbeeldingen verwijderen (indien beschikbaar) is uit gevinkt. Om dit te controleren opent u het Configuratiescherm en plaats het in pictogram weergave. Klik achtereenvolgens op Toegankelijkheidscentrum > De computer beter leesbaar maken. Bij het dialoogvenster dat volgt, scrolt u naar beneden en controleert u of er geen vinkje staat bij: Achtergrondafbeeldingen verwijderen (indien beschikbaar) (zie schermafdruk).

Bureaubladachtergrond Ver 1

Oplossing 3: Controleer het energiebeheerschema van je computer

Een andere mogelijke oorzaak waarom men soms de bureaubladachtergrond niet kan veranderen is het gebruikte energiebeheerschema. Om dit na te kijken doet u het volgende:

 • Open het Configuratiescherm (pictogram weergave) en klik op Energiebeheer.
 • Vervolgens klikt u op schema-instellingen wijzigen naast het energieschema dat u gebruikt (dat is naast het schema waar een bolletje bij staat).
 • In het dialoogvenster dat volgt klikt u op: Geavanceerde energie-instellingen wijzigen.
 • Vouw in het nieuwe venster de instellingen voor de bureaubladachtergrond open(zie schermafdruk).
 • Controleer of er onder de diavoorstelling en naast netstroom beschikbaar staat. Indien dat niet zo is, pas dit dan even aan.

Bureaubladachtergrond Ver 2

Oplossing 4: Herstel het corrupte bestand.

Een andere mogelijke oorzaak waarom u de bureaubladachtergrond op de computer niet kan veranderen is een corrupt TranscodedWallpaper.jpg-bestand. Om dit te herstellen doet u het volgende:

 • Open Windows Verkenner.
 • Typ: %USERPROFILE%\AppData\Roaming\Microsoft\Windows\Themes\ in de adresbalk en druk op Enter.
 • Hernoem vervolgens het bestand TranscodedWallpaper.jpg naar TranscodedWallpaper.old (u weet wel, rechts klikken > hernoemen of naam wijzigen)
 • Vervolgens opent u het slideshow.ini bestand in Kladblok. Selecteer al de tekst en druk op Delete (leegmaken dus). Sla alles op en sluit Windows Verkenner.

Bureaubladachtergrond Ver 3

Oplossing 5: Maak een nieuwe sleutel in het register aan.

Zoals altijd biedt het register vaak een oplossing aan bij computerproblemen. Ook indien u niet in staat bent om de bureaubladachtergrond aan te passen. U begrijpt dat een ingreep in het Windows-register de laatste optie is dat u beter laat uitvoeren door iemand met kennis van zaken. We helpen u graag op weg, maar op eigen verantwoordelijkheid.

 • Open het Windows-register. Win7 gebruikers gaan naar start > uitvoeren > tik regedit > druk op Enter. Win 8 gebruikers typen gewoon regedit.
 • In het register navigeert u vervolgens naar: HKEY_LOCAL_MACHINE\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Policies
 • Rechtsklik op Policies en kies Nieuw > Sleutel.
 • Geef de nieuwe sleutel vervolgens de naam ActiveDesktop.
 • Met ActiveDesktop geselecteerd aan de linkerkant, klikt u in het rechter gedeelte met rechts ergens op een lege plaats. Kies voor Nieuw > DWORD-(32-bits)waarde (zie schermafdruk).

Bureaubladachtergrond Ver 4

 • Geef deze waarde de naam NoChangingWallPaper.
 • Dubbelklik op NoChangingWallPaper en zet de waarde op 0.
 • Sluit het register af via Bestand > Afsluiten.
 • Herstart de computer.

Oplossing 6: Geen idee?

Wij ook niet. Sorry.