Switch IconRecente versies van Windows beschikken over technologie om een computer supersnel op te starten. De naam die ze eraan geven is Fast Startup. Ondanks dat er weinig redenen zijn om deze functie te deactiveren, kan het in bepaalde situaties toch handig zijn.

De recentste Windows-versies hebben technologie aan boord die het mogelijk maken de computer supersnel op te starten. De naam die men aan deze technologische functie gaf is Fast Startup. Bij standaardinstellingen is Fast Startup in principe geactiveerd, en dat is misschien ook maar beter zo. Toch zijn er situaties waarbij het beter is Fast Startup te deactiveren, bijvoorbeeld als u besluit een Dual Boot (meerdere besturingssystemen op 1 pc) systeem te installeren.

Hoe Fast Startup (snel opstarten) deactiveren (Windows)?

Om Fast Startup te deactiveren (of te controleren of het actief is) doet u het volgende:

  • Open het Configuratiescherm (bv. rechts klikken op Startknop > Configuratiescherm)

Configuratiescherm Openen 1904 1

  • Open vervolgens Energiebeheer (Configuratiescherm in Pictogram modus).

Energiebeheer Config

  • In het volgende dialoogvenster klikt u vervolgens aan de linkerkant op: Het gedrag van de aan/uit -knoppen bepalen. (zie schermafdruk)

Gedrag Aan Uit

  • Bij de volgende stap ziet u onderaan of er een vinkje staat bij: Snel opstarten inschakelen. Om Fast Startup te deactiveren moet u dus dat vinkje weg halen, maar zoals u merkt zijn deze niet aanklikbaar. Om dat te veranderen moet u eerst op: Instellingen wijzigen die momenteel niet beschikbaar zijn, klikken.
  • Haal het vinkje weg bij: Snel opstarten inschakelen om Fast Startup te deactiveren.

Fast Startup1

  • Bevestig met een klik op: Wijzigingen opslaan.

Wat als u de optie: Snel opstarten inschakelen niet ziet?

Als u nergens de optie snel opstarten ziet verschijnen wil dat betekenen dat de sluimerstand (hybernate) voor jouw computer niet geactiveerd is. Om de sluimerstand, en bijgevolg ook het snel opstarten te kunnen deactiveren, opent u Opdrachtprompt en vul het commando: powercfg.exe /hibernate on in. Druk op Enter en herstart de computer. Als alles goed is kunt u na het herstarten wel Fast Startup (snel opstarten) deactiveren zoals beschreven in bovenstaande tip.

Succes!