Start Button IconIndien u opstartproblemen ondervindt met Windows 7 of 8, is het uitvoeren voor het zuiver opstarten, misschien aan te bevelen.

Indien er problemen optreden bij het opstarten van Windows 8 hebt u natuurlijk altijd de mogelijkheid om het Windows 8 in veilige modus te laten starten. Hetzelfde bij Windows 7, alleen moet u om Windows 7 in veilige modus te starten, herhaaldelijk om de F8 toets drukken tijdens het zogenaamde booten. Door de veilige modus te gebruiken zorgt u ervoor dat Windows opstart met een minimum aan systeembestanden en services. Maar aan de andere kant voorziet Windows 7 & 8 ook de mogelijkheid om, zoals men dat in het jargon noemt, een zuivere opstart te forceren. Het grote verschil met de veilige modus is dat u meer opties te beschikking hebt.

Zuiver opstarten forceren met Windows 7 - 8

Om Windows 'zuiver' te laten opstarten doet u het volgende:

  • Druk op de Windowslogo-toets + R om het Uitvoeren te openen (via startmenu uitvoeren kan ook).
  • In het Uitvoeren dialoogvenster typt u vervolgens msconfig

Zuivere Opstart 1

  • Van zodra het systeemconfiguratie voor het opstarten opent selecteert u het tabblad algemeen.
  • Vervolgens zorgt u ervoor dat enkel de vakjes Selectief opstarten en systeemservices laden zijn aangevinkt (zie schermafdruk). Originele opstartconfiguratie gebruiken is in principe altijd aangevinkt.

Zuivere Opstart 2

  • Vervolgens selecteert u het tabblad Services.
  • Plaats een vinkje bij: Alle Microsoft-services verbergen en klik vervolgens op Alles uitschakelen.

Zuivere Opstart 3

  • Bevestig met OK en herstart de computer.

Opmerking! U begrijpt dat als u (bijna) alle opstartservices uitschakelt, niet alle programma's naar behoren zullen werken na de herstart van de computer. De bedoeling van deze tip is dan ook om opstartproblemen te isoleren en te achterhalen welke software verantwoordelijk is voor het niet of slecht opstarten, van de computer.