Windows8 IconWenst u het klassieke bootmenu (F8-toets) terug te activeren in Windows 8.x? Dan kan u dat eenvoudig doen met behulp van deze tip.

Eerder publiceerden we al een tip waarin we uit de doeken deden hoe u Windows 8.x in veilige modus kon opstarten. Als u dit artikel gelezen hebt, zal het u opgevallen zijn dat de manier om Windows 8.x in veilige modus te starten nogal omslachtig is. Hetzelfde verhaal trouwens voor de andere opties zoals: veilige modus met netwerkmogelijkheden en veilige modus met Opdrachtprompt. Bij vorige Windows versies kon u deze opstartopties (bootmenu) aanroepen door tijdens het opstarten op de F8-toets te rammen. Sinds Windows 8 werd dit klassieke bootmenu (F8-toets) gedeactiveerd, maar mits het toepassen van onderstaande tip, kan u de F8-toets en bijhorend (klassiek) bootmenu weer activeren in Windows 8.x.

Activeer de F8-toets (klassiek bootmenu) in Windows 8.x

Om de F8 toets en het bijhorende bootmenu te activeren in Windows 8.x, doet u het volgende:

  • Open Opdrachtprompt als administrator. Klik met rechts op de 'Startknop' en navigeer en klik op: Opdrachtprompt (administrator).

Opdrachtprompt Admin

  • Van zodra Opdrachtprompt opent, vult u het volgende commando in: bcdedit /set {default} bootmenupolicy legacy

F8 Toets 1

  • Als u het bovenstaande commando goed hebt ingevuld, verschijnt de melding: De bewerking is voltooid.
  • Sluit Opdrachtprompt af.
  • Als alles goed is, en u drukt (herhaaldelijk) op de F8-toets bij het opstarten verschijnt het klassieke bootmenu zoals u dat misschien kende uit Windows7, ook in Windows 8.x

Bootmenu 1

Wenst u achteraf alles weer 'normaal'?

  • Herhaal bovenstaande stappen, met dat verschil dat u dan het commando: bcdedit /set {default} bootmenupolicy standard gebruikt.