Energiebeheer IconWindows beschikt over gereedschap waarmee u eenvoudig een batterij rapport kan genereren. Uitermate handig indien capaciteits- of laadproblemen vermoedt. Lees er meer over in deze tip.

Zoals u weet zijn batterijen ook onderhevig aan slijtage, de vraag luidt dan ook: "Hoe kan ik controleren of de batterij nog in goede staat verkeert?". Wel we hebben goed en slecht nieuws voor u. Het goede nieuws is dat u helemaal geen software van derden of dure apparaten moet aanschaffen om de batterij te controleren. Het slechte nieuws is dat u wel een beetje kennis van zaken moet hebben om de technische termen een beetje te begrijpen. We gaan in elk geval ons best doen om het duidelijk uit te leggen wat u terug indt in het batterij rapport dat we in onderstaande tip gaan maken.

Nog een kleine opmerking! Het heeft geen zin om onderstaande tip toe te passen op een desktop-pc die u op het elektriciteitsnet gebruikt. Enkele apparaten die werken met een batterij zoals een laptop, notebook of tablet, draaiende op Windows, kunnen hun voordeel halen uit deze tip (nog eens benadrukken voor alle zekerheid).

Hoe een batterij rapport genereren met Windows?

Om een controlerapport van de batterij aan te maken hebt u het zogenaamde Power Configuration Utility nodig. Dit gereedschap is bereikbaar via Opdrachtprompt.

  • Open Opdrachtprompt (admin). Om dat te doen typt u 'opdrachtprompt' in het menu Start. Klik met rechts op de Opdrachtprompt (Administrator) > Als administrator uitvoeren.

Opdrachtprompt Admin

  • Van zodra Opdrachtprompt opent, vult u het het commando: powercfg /batteryreport /output "C:\battery_report.html" in.

Batterij Rapport1

  • Druk op Enter en de locatie (Windows Verkenner) waar het rapport is opgeslagen verschijnt (zie schermafdruk). In de root van de "C" schijf.
  • Open Windows Verkenner (Windows-toets + E) en navigeer naar root van de "C" schijf.

Batterij Rapport2

  • In principe volstaat het om te dubbelklikken om het rapport te openen met uw standaardbrowser. Lukt dat niet, knip en plak het dan eerst naar het Bureaublad.

Wat vindt u zoal terug in het batterij-rapport?

In de eerste sectie van het rapport vindt u algemene informatie terug zoals de fabrikant en het type van de batterij en het apparaat.

Verderop in het rapport vindt u onder andere:

  • Design Capacity: Is meegedeeld door de fabrikant en staat voor de maximum capaciteit van  een nieuwe batterij (in mWh).
  • Full Charge Capacity: Bevat informatie over de huidige capaciteit van de batterij indien volledig opgeladen.
  • Chemistry: Is het type batterij dat gebruikt wordt (in ons voorbeeld dus een Lithium-ion (Lion) batterij).
  • Cycle Count: Is de cyclus (aantal keer) dat de batterij volledig opgeladen werd (100%) en ontladen werd. Het is trouwens geen geheim dat het aantal oplaadcycly beperkt zijn.

Batterij Rapport3

Als u de Design Capacity en de Full Charge Capacity vergelijkt, hebt u al een goed idee over de 'toestand' van de batterij. Een nieuwe batterij (afhankelijk van model en type) heeft ongeveer een capaciteit van 40 mWh. U mag rekenen op een verlies van 16% per jaar. Na een jaar zakt de capaciteit dus naar ongeveer 33 mWh. Het is maar om u een idee te geven. Ziet u een grotere terugval van de capaciteit, weet u dat er ergens wat mis is met de batterij.

Batterij Rapport4

In het rapport vindt u onder andere de geschiedenis en cyclus van het opladen en ontladen van de batterij vanaf het ogenblik dat Windows werd geïnstalleerd. Als u Windows opnieuw installeert gaan alle data verloren. Niet onbelangrijk om te weten als u aan een tweedehands laptop denkt.

Onder Battery Life Estimate vindt u dan weer de voorspelde levensduur van de batterij. Deze gegevens zijn puur theoretisch en afhankelijk van het gebruik.

Succes!