Windows8 IconMoet u om een of andere redenen Windows 10 in veilige modus opstarten? Lees dan hier hoe u dat doet.

Het in veilige modus opstarten van een besturingssysteem, blijft tot nader order nog steeds een geschikt hulpmiddel indien u eventuele computerproblemen wil oplossen, en dat is bij Windows 10 niet anders. Door het opstarten van de computer in de zogenaamde veilige modus, zal het besturingssysteem enkel de essentiƫle bestanden laden bij het opstarten. Hierdoor kan u makkelijker instellingen ongedaan maken, of software/apps verwijderen die mogelijk de problemen veroorzaakte. Maar wat u van ons wil horen is hoe u Windows 10 in veilige modus kan opstarten.

Hoe Windows 10 in veilige modus opstarten?

Om Windows 10 in veilige modus op te starten doet u het volgende:

  • Druk op de Windowslogo-toets + R om het uitvoeren dialoogvenster te openen. Hebt u geen Windowslogo-toets op uw toetsenbord? Open dan het zoeken via de taakbalk en typ Uitvoeren en open de gelijknamige app (zie schermafdruk).

Uitvoeren Openen Windows10

  • In het dialoogvenster dat volgt, typt u vervolgens: msconfig en druk of klik op OK.

Msconfig Openen Windows10

  • In het volgende dialoogvenster selecteert u het tabblad: Computer opstarten.
  • Plaats een vinkje bij: Opstarten in veilige modus.
  • Plaats een bolletje bij: Minimaal.
  • Bevestig met OK.

Veilige Modus Opstarten Windows10

De volgende keer dat u de computer opstart, zal dat in veilige modus gebeuren.

Is het probleem opgelost en wilt u achteraf dat de computer weer normaal kan opstarten? Herhaal dan bovenstaande stappen, maar verwijder het vinkje bij: Opstarten in veilige modus.

Opmerking: Deze methode werk uiteraard enkel en alleen indien Windows nog min of meer normaal opstart. Indien de computer helemaal niet meer opstart, bent u aangewezen op herstelmedia en/of uw back-ups.