Opdrachtprompt IconVeel leken onderschatten de mogelijkheden van Opdrachtprompt. Toch zijn er eindeloos veel functies. Van ons krijgt u alvast 10 coole trucs van en voor...Opdrachtprompt.

Pc-leken laten Opdrachtprompt vaak links liggen. Ergens begrijpen we dat wel, want om Opdrachtprompt goed te kunnen gebruiken, moet u natuurlijk de juiste commando's (opdrachten) kennen die trouwens vaak in het Engels moeten ingevuld worden. Toch bevelen we iedereen aan om, indien de situatie het toelaat, af en toe toch eens Opdrachtprompt te testen en er mee te experimenteren. Het spreekt dat u dat met de nodige voorzichtigheid doet. Om u op weg te helpen, krijgt u alvast 10 coole trucs voor en van Opdrachtprompt.

10 Coole trucs voor Opdrachtprompt:

1: Opdrachtprompt openen met de juiste locatie (map).

Afhankelijk van hoe u Opdrachtprompt opent (niet, of wel als administrator uitvoeren), opent het programma met de map gebruiker (user) of systeem (system). Het gevolg is dat als u een bestand wil uitvoeren dat zich in een andere locatie (map) bevindt, u in Opdrachtprompt naar die locatie moet navigeren. Navigeren in Opdrachtprompt doet u met het cd command. Wilt u bijvoorbeeld naar de map start menu navigeren, gebruikt u dus volgende opdracht: cd "\winnt\profiles\username\programs\start menu". U begrijpt dat al dat getyp niet echt productief is, komt er nog bij elke locatie hoofdlettergevoelig is. Maar, en hier komt de eerste truc, u kan Opdrachtprompt meteen openen met de juiste locatie.

 • Open en navigeer in Windows Verkenner naar de locatie (map) waarin het bestand dat u wil uitvoeren in Opdrachtprompt zich bevindt.
 • Hou de Shift-toets ingedrukt en klik vervolgens met rechts op de map.
 • In het menu dat opent, klikt u op: Opdrachtvenster hier openen.

10 Coole Trucs Cmd A

 • Opdrachtprompt opent meteen in de door u gekozen locatie.

10 Coole Trucs Cmd B

2: Eenvoudiger Knippen en plakken in Opdrachtprompt.

Als u wat wil knippen en plakken in Opdrachtprompt, bent u verplicht met de rechtermuisknop de gewenste tekst te selecteren, en daarna in Opdrachtprompt, opnieuw met de rechtermuisknop de tekst te plakken. Maar door een kleine instelling aan te passen, kan u direct tekst plakken door met de rechtermuisknop te klikken in de Opdrachtprompt en kan u snel tekst kopiëren vanuit de Opdrachtprompt door deze met de linkermuisknop te selecteren. Vindt u deze manier van werken beter? Doen dan het volgende:

 • Open Opdrachtprompt en klik met rechts op de titelbalk > Eigenschappen.

10 Coole Trucs Cmd 2a

 • In het dialoogvenster dat opent, selecteert u het tabblad: Opties.
 • Plaats vervolgens een vinkje bij: Modus snel bewerken (zie schermafdruk).
 • Bevestig met OK.

10 Coole Trucs Cmd 2b

3: Opdrachtprompt eenvoudiger uitvoeren als Administrator.

Voor veel opdrachten moet u Opdrachtprompt uitvoeren als Administrator. Normaal gaat u dan via het menu Start naar Opdrachtprompt, waarna u er met rechts op klikt en vervolgens kiest voor: Als administrator uitvoeren. Maar het kan ook met sneltoetsen. Als u Opdrachtprompt selecteert in het menu Start en vervolgens Ctrl+Shift+Enter drukt, zal het programma openen als administrator. Trouwens deze tip (sneltoetsen) werkt bij elke app of programma.

4: De lijst met gebruikte opdrachten achterhalen (zeg maar de geschiedenis van Opdrachtprompt).

Als u de lijst wil raadplegen van eerder gebruikte opdrachten tijdens een sessie in Opdrachtprompt, kan u deze achterhalen met een simpele druk op de F7 toets. Als alternatief kan u ook de opdracht doskey /history gebruiken om de lijst met eerder gebruikte opdrachten (geschiedenis) te tonen in Opdrachtprompt zelf.

10 Coole Trucs Cmd 4a

5: De interface van Opdrachtprompt aanpassen.

Over deze tip (of truc) gaan we niet teveel woorden verspillen. Gewoonweg omdat we deze tip eerder al besproken bij PCLeek.

6: Het resultaat van een opdracht meteen kopiëren naar het klembord.

Soms kan het gebeuren dat u het resultaat (de output zeg maar) van een opdracht meteen wil kopiëren naar het klembord. Dit kan handig zijn als u het resultaat wil gebruiken in een mailbericht of chatsessie.

 • Om dat te doen volstaat het om:  | clip toe te voegen na de opdracht.

7: Het pad van een map achterhalen met Opdrachtprompt.

Als u simultaan in Opdrachtprompt en Windows Verkenner aan het werk bant, kan u het exacte pad naar een bestand eenvoudig achterhalen. Het enige wat u moet doen is de map of bestand slepen naar Opdrachtprompt. Het pad (kruimelspoor) verschijnt tussen de aanhalingstekens in Opdrachtprompt (zie schermafdruk).

10 Coole Trucs Cmd 7a

8: Meerdere opdrachten na elkaar uitvoeren.

In Opdrachtprompt kan u probleemloos verschillende opdrachten na elkaar laten uitvoeren.

 • Het enige wat u moet doen is && tussen de commando's plaatsen.

9: Hulp bij een commando.

Als regelmatige bezoeker aan PCLeek kent u natuurlijk al enkele commando's die u kan gebruiken in Opdrachtprompt. Maar ook wij kunnen onmogelijk alle informatie over bepaalde commando's of opdrachten meegeven. Wenst u toch meer informatie en hulp bij een bepaald commando? Typ dan de opdracht, gevolgd door /?. Druk op enter om het uit te voeren.

10 Coole Trucs Cmd 9a

Het helpt natuurlijk als u een woordje Engels verstaat.

10: Star Wars in Opdrachtprompt als ASCII.

Voor de fans van Star Wars nog deze leuke tip. U kan de volledige versie van Star Warts Episode IV bekijken via Opdrachtprompt. Wel de ASCII versie, maar fun is het wel.

 • Het enige wat u moet doen is de opdracht: telnet towel.blinkenlights.nl typen en op Enter drukken.

10 Coole Trucs Cmd 10

Opgelet: Bij recente versies van Windows zijn de zogenaamde Telnet-services uitgeschakeld. Wilt u genieten van Star Wars IV in Opdrachtprompt, moet u deze services eerst activeren.

 • Dat kan via het Configuratiescherm > Programma's en onderdelen > Windows-onderdelen.
 • Plaat een vinkje (of vinkjes) bij de Telnet services en bevestig met OK.

Telnet Activeren

 • Achteraf (na de film haha) kan u het vinkje weer verwijderen.

Veel plezier ermee.