Hard DiskMet Windows 10 is het beheren en het vrijmaken van schijfruimte beter geregeld als bij vorige versies. In deze tip leest u waarom.

Het klinkt onwaarschijnlijk dat er de dag van vandaag nog steeds computergebruikers zijn die kampen met een tekort aan schijfruimte. De opslagcapaciteit van hedendaagse harde schijven loopt vlot naar de 1 terabyte (1000 gigabyte) en software wordt steeds meer ontwikkeld om ook compatibel te zijn voor mobiele apparaten (kleiner dus). De andere zijde van het verhaal is natuurlijk dat er steeds meer digitaal opgeslagen wordt. Fotoalbums, cd- en Dvd collecties behoren stilaan tot de geschiedenisboeken. Dus ja, het kan nog steeds gebeuren dat u schijfruimte moet vrijmaken op uw Windows-Pc.

Was u in het verleden (lees oudere versies van Windows) aangewezen op de schijfopruiming of software van derden om de klus te klaren, is dit gegeven stukken beter geregeld in Windows 10. Het is zelfs zo dat u in Windows 10 precies kan achterhalen wat (te)veel schijfruimte opslokt en waar u de bestanden kan vinden. Schijfruimte beheren en vrijmaken wordt zo een stuk eenvoudiger. In deze tip leggen we uit hoe.

Hoe schijfruimte eenvoudig beheren en vrijmaken met Windows10?

  • Navigeer naar Start > instellingen.

Start Instellingen2

  • In het dialoogvenster dat volgt, kiest u voor: Systeem.

Systeeminstellingen Openen Windows10

  • Bij de volgende stap selecteert u Opslag in de linkerkolom.
  • In het rechtergedeelte, kiest u dan de partitie waar u schijfruimte wil vrijmaken. Trouwens, als u een beetje verder naar beneden scrolt, onder opslaglocaties, kan u aangeven wat waar opgeslagen moet worden (dit terzijde).

Schijfruimte Win10 A

Van zodra u een partitie geselecteerd hebt, opent een onderliggend dialoogvenster waar u opnieuw een selectie kan maken. Wat u kan selecteren is afhankelijk van de partitie die u gekozen hebt.

  • Hebt u bijvoorbeeld de partitie gekozen waarop Windows ge├»nstalleerd is, krijgt u een overzicht te zien.

Schijfruimte Win10 Systeem Gereserveerd

  • Hier kan u weer een selectie maken en kiezen welke bestanden (video's, documenten, etc.) u wenst op te ruimen om schijfruimte vrij te maken.
  • In ons voorbeeld kozen we voor Systeem en gereserveerd. Zoals u merkt, kan u hier weinig schijfruimte vrijmaken omdat het vooral systeembestanden betreft. Enkel onder de rubriek Systeemherstel is er schijfruimte die kan vrijgemaakt worden. Indien op Systeemherstel beheren klikt, opent een onderliggen dialoogvenster waarin u dan enkele opties ter beschikking hebt.

Schijfruimte Win10 3

Schijfruimte Win10 Systeem Gereserveerd Herstel

  • Hebt u bijvoorbeeld in voorgaande stap voor Video's gekozen, opent een dialoogvenster waarin u kan zien hoeveel schijfruimte deze map verbruikt. Klikt u op Video's weergeven, opent Windows Verkenner de map waarin de video's opgeslagen zijn.
  • Selecteer de overbodige video's en klik op Delete om ze te verwijderen en schijfruimte terug te winnen.

Schijfruimte Win10 D

Tijdelijke bestanden (dat u ook vindt in de lijst van de partitie waarop Windows geïnstalleerd is) loont zeker ook de moeite om eens van naderbij te bekijken indien u schijfruimte wil vrijmaken. Hier vindt u onder andere de ....tijdelijke bestanden, downloads en de prullenbak terug.

  • Het enige wat u moet doen is op de knop onder het item klikken. Enkel bij downloads opent Windows Verkenner zodat u zelf kan kiezen welke bestanden u wenst te verwijderen.

Schijfruimte Win10 E

Zoals u ziet, is het beheren en vrijmaken van schijfruimte eenvoudiger geregeld in Windows 10. U bent wel even zoet met het doorlopen en selecteren van de onderdelen, maar eens u het eens zelf gedaan hebt, vrijwaart u de computer in no-time van overbodige bestanden.

Succes.