vrijdag, juli 30, 2021

Folder IconWat zou u er van denken om bijvoorbeeld mappen of folders te voorzien van een kleur? Het lijkt een eenvoudig idee, maar geloof ons vrij, het is wel degelijk nuttig en geniaal.

Zoals u weet is Windows Verkenner niet bepaald een toonbeeld van overzichtelijkheid, zeker niet als u een groot aantal mappen beheert. Hoe hard u ook je best doet om alle mappen netjes te sorteren en/of een goede naam te geven, het blijft een lastige karwei om het overzicht te bewaren. Alle hulp is dus meer dan welkom. Mappen of folders een kleur geven kan een hulp zijn om Windows Verkenner overzichtelijker te maken. Zo kunt u bijvoorbeeld belangrijke mappen een rode kleur geven, systeem mappen geel etc.

Mappen of folders in kleuren

Helaas ontbeert Windows de functie om mappen een kleur te geven. Gebruikt u nog Windows XP, surft u best even naar http://icolorfolder.sourceforge.net/?page_id=33 en download het programmaatje Icolorfolder.

Van zodra het downloaden voltooid is, hoeft u enkel maar te dubbelklikken op het .exe bestandje om te beginnen met de installatie die de standaardopties voorziet, zoals het kiezen van de installatiefolder, taal (geen Nederlands) en uiteraard een gebruikersovereenkomst.

Na de installatie hoeft u zelfs het programma, dat ook bereikbaar is via Start > Alle programma’s > IColorFolder, niet op te starten om aan de slag te gaan. Open Windows Verkenner en klik met rechts op de map(pen) die u wenst te voorzien van een kleur en maak een selectie uit het aanbod.

Icolor2

Nota: De ontwikkeling van Icolorfolder zit op een laag pitje. Volgens de makers is het programma enkel geschikt voor Windows XP maar bij onze testen bleek het ook min of meer te werken bij Vista en Windows 7, na enkele malen vernieuwen en de beeldinstellingen aan te passen weliswaar. Als  alternatief kunt u Folder Colorizer installeren (zie hieronder) dat zelfs compatibel is met Windows 8 en 8.1.

Mappen of folders in kleur met Folder Colorizer:

In principe zouden we een programma als Folder Colorizer nooit aanbieden op PCLeek!. Alleen al omdat er tijdens de installatie van alles en nog wat geïnstalleerd wordt als u niet goed oplet. Maar bij gebrek aan alternatieven voor recente versies van Windows doen we het toch. Maar we vertellen u wel hoe Folder Colorizer installeert zonder rommel!

Folder Colorizer installeren:

 • Na het downloaden van Folder Colorizer (zie download onderaan) klikt u op het exe bestandje om te beginnen. Al meteen bij de start bent u best bij de pinken! Wil u niet dat u startpagina en zoekmachine van je browser wordt aangepast? Kies dan voor de aangepaste installatie en NIET voor Express.

Colorizer 1

 • Zelfs nadat u voor de aangepaste installatie kiest, blijft u best aandachtig! Haal ook hier het vinkje weg (zie schermafdruk) opdat u startpagina en zoekmachine niet aangepast worden.

Colorizer 2

 • Nadat u op Next klikt stopt de miserie nog niet! Ook bij de volgende stap haalt u het vinkje weg bij het aanvaarden van de gebruikersovereenkomst, want deze heeft enkel betrekking op de (ongewenste) software dat men wil installeren. In dit geval PC Utilities Pro.

Colorizer 3

 • Als u denkt dat het nu wel afgelopen is, hebt u het goed mis. Bij de volgende stap klikt u best op Customize.

Colorizer 4

 • Zo kunt u bij de volgende stap eventueel een andere installatiemap kiezen, maar belangrijker is dat u het vinkje weg haalt bij Colorizer Online Tutorial. Het tooltje is zo eenvoudig in gebruik dat we zelfs onze bedenkingen hebben bij een online tutorial. Wij namen het risico niet.

Colorizer 5

Uiteindelijk mag u met een gerust hart op Install Now klikken (oef).

Folder Colorizer gebruiken:

 • Als u zich afvraagt waarom we onze bedenkingen hadden om na installatie doorverwezen te worden naar een online tutorial, bedenk dan Folder Colorizer zo simpel werkt dat u het echt niet nodig hebt.
 • Het enige wat u na installatie moet doen is Windows Verkenner openen (Windowslogo-toets + E) en met rechts klikken op een map die u een kleur wil geven. Navigeer naar Colorize en kies een kleur.

Colorizer 6

 • Indien u dat wenst kunt u achteraf eenvoudig mappen herstellen naar hun oorspronkelijke kleur (Restore original color). Zelf een kleur kiezen is eveneens mogelijk. Als u op Colors klikt opent een kleurenkiezer.
 • Als u Folder Colorizer voor het eerst gebruikt proberen de makers u (alweer) te overtuigen om reclame te maken. Gelukkig kunt u een vinkje plaatsen bij: Don't show this message again (zie schermafdruk) en dan bent u er definitief vanaf.

Colorizer 7

Folder Colorizer downloaden kan hier of via OneDrive

Mappen of folders in kleur met Windows.

Mappen of folders een kleur geven kan zeker nuttig zijn om Windows Verkenner overzichtelijker te maken. Helaas bent u aangewezen op software van derden om dat te verwezenlijken. Icolorfolder werkt goed en laat zich eenvoudig (en zonder rommel) installeren. Helaas is icolorfolder niet bijzonder compatibel met recente Windows versies. Folder Colorizer daarentegen is dat wel en biedt iets meer functies. Helaas proberen de makers van Folder Colorizer op allerlei manieren munt te slaan uit hun software. Begrijpelijk aangezien er nauwelijks andere gratis alternatieven te vinden zijn.

Recente Reacties

 • Reinder zei Meer
  Top heel goed
 • Daantje 68 zei Meer
  Zo heb je idd wel de weekdag en maand en jaar maar ik wilde weekdag, datum, maand en jaar. Dit doe...
 • Johan de Alverman zei Meer
  Misschien een wat late reactie maar de URI's moeten telkens worden voorafgegaan door...
 • Johan de Alverman zei Meer
  Voor alle Win 10 Homers...

  Gpedit is eenvoudig te activeren want zit wel degelijk (goed verborgen...