My Documents IconOnlangs werd ons een wel bijzonder vreemde vraag gesteld, namelijk:  Wat is nu eigenlijk het verschil tussen Opslaan en Opslaan als?. Op het eerste zicht een simpele vraag, maar we vonden “hem” zo goed, dat we besloten er een ‘tip’ van te plaatsen op PCLeek

Het antwoord op de vraag is eigenlijk simpel. Als u kiest voor Opslaan, wordt het bestand opgeslagen onder de huidige bestandsnaam in de standaardlocatie ongeacht met welk programma u werkt of wat u ook aan het doen bent. Als u kiest voor Opslaan als, krijgt u de mogelijkheid om het bestand een naam te geven naar eigen voorkeur en kan u zelf een locatie kiezen.

Verschil tussen Opslaan en Opslaan als.

Als u daar nu even verder over nadenkt, zult u snel snappen dat Opslaan als enkele opmerkelijke voordelen biedt. Even een voorbeeld.

U werkt met een tekstverwerker aan een document. Bent u klaar en u kiest voor Opslaan, wordt het document opgeslagen met een standaardnaam. Als u later correcties wil aanbrengen en opnieuw voor Opslaan kiest, wordt het origineel overschreven en is er geen weg meer terug.

Kiest u daarentegen voor Opslaan als, krijgt u de mogelijkheid om bijvoorbeeld een volgnummer aan de naam toe te voegen. Op die manier blijft het origineel behouden zodat u rustig verder correcties kan aanbrengen.

Met andere woorden, als u kiest voor Opslaan als, hebt u niet enkel de mogelijkheid om het bestand een andere naam te geven, u kunt het ook op een andere locatie als de 'standaardlocatie' opslaan en in sommige gevallen zelfs de bestandsextensie wijzigen. Allemaal in 1 handeling.