Windows10 IconAls u zich aanmeldt bij Windows 10, verschijnt uw naam en e-mailadres in het vergrendelingsscherm. Wilt u dat liever niet, om privacy redenen bijvoorbeeld, kan u je naam en e-mailadres verbergen. Hoe u dat doet, leest u in deze tip.

Het is u misschien nog niet opgevallen, maar als u zich aanmeldt bij Windows, verschijnt uw naam en e-mailadres in het vergrendelingsscherm. Op zich hoeft dat natuurlijk geen probleem te zijn, maar als u uw Pc (wellicht een laptop) al eens op verplaatsing gebruikt, hebt u misschien liever dat deze gegevens niet zichtbaar zijn. Wel, in deze tip leggen we uit hoe u ze kan verbergen.

Vooraleer we beginnen met onze uitleg, willen we nog meegegeven dat u op 3 verschillende manieren uw naam en e-mailadres kan verbergen in het vergrendelingsscherm. Het kan via groepsbeleid, het register, of u kan wachten op de zogenaamde verjaardagsupdate van Windows 10. Meer info verderop.

Hoe uw (echte) naam en e-mailadres verbergen in het vergrendelingsscherm (via groepsbeleid)?

Zoals u weet is het groepsbeleid niet beschikbaar in alle versies van Windows (Home editie bijvoorbeeld). Werkt u met Windows 10 Pro (of hoger), kan u wel aan de slag met dit deel van de tip.

 • Druk op de Window-toets + R (of open Uitvoeren via Start).
 • In het dialoogvenster dat volgt, typt u vervolgens: gpedit.msc

Naam Verbergen A

 • Druk op Enter of klik op OK.
 • De editor voor lokaal groepsbeleid opent. Navigeer naar: Computerconfiguratie > Windows-instellingen > Beveiligingsinstellingen > Lokaal beleid > Beveiligingsopties.
 • In het rechtergedeelte van datzelfde dialoogvenster, dubbelklikt u op: Interactie aanmelden: Laatste gebruikersnaam niet in het aanmeldingsvenster weergeven.

Naam Verbergen B

 • Bij het dialoogvenster dat volgt, plaatst u een bolletje bij Ingeschakeld waarna u bevestigt met OK.

Naam Verbergen C

 • Sluit de editor voor lokaal groepsbeleid af. U bent klaar.

Hoe uw (echte) naam en e-mailadres verbergen in het vergrendelingsscherm via het register?

Zoals eerder aangehaald, beschikt niet elke Windows-versie over een editor voor lokaal groepsbeleid. Deze computergebruikers kunnen echter ook hun naam en e-mailadres verbergen in het aanmeldingsscherm. Daarvoor is wel een ingreep in het Windows-register nodig.

 • Open het register, dat kan bijvoorbeeld door regedit te typen in het menu Start en daarna op de gelijknamige app te klikken.

Regedit Openen W10

 • Van zodra het register opent, navigeert u naar: HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Policies\System.
 • In het rechtergedeelte van het dialoogvenster ziet u de waarde dontdisplaylastusername. Dubbelklik op dontdisplaylastusername en wijzig de waarde van 0 naar 1.

Naam Verbergen Register A

 • Bevestig met OK en sluit het register af.
 • Herstart de computer.

Hoe uw (echte) naam en e-mailadres verbergen in het vergrendelingsscherm? Wachten op de verjaardagsupdate.

Zoals u weet komt er weldra een grote update voor Windows 10. De belangrijkste nieuwigheden beschreven we al in dit artikel. Wat we nog niet vertelden is dat u na deze update deze tip ook kan toepassen via de normale gebruikersinterface, meer bepaald via app-instellingen.

Open: Instellingen > Accounts > Aanmeldingsopties > Privacy > Toon accountdetails in het aanmeldingsscherm (vergrendelingsscherm).

Succes!