Start Button IconBij het installeren van software of het uitvoeren van onze tips, wordt u vaak gevraagd de computer opnieuw op te starten. Maar wist u dat dat ook kan zonder het menu Start te gebruiken? Deze tip legt uit hoe.

Gevorderde computergebruikers weten wellicht al dat het uitschakelen/opnieuw starten van het explorer.exe proces (bijna) hetzelfde effect heeft als de computer opnieuw opstarten via het menu Start. Bij Windows 10 echter, kreeg het taakbeheer een grondige 'facelift' waardoor sommige hopeloos op zoek gaan naar het explorer.exe proces. Maar geen nood, u kan de computer nog steeds opnieuw opstarten door het afsluiten en opnieuw opstarten van het explorer.exe proces. Om deze tip wat extra glans te geven, tonen we u zelfs meerdere mogelijkheden.

Windows 10: Hoe de computer eenvoudig herstarten zonder menu Start te gebruiken? Methode1:

  • Open het taakbeheer. Dat kan bijvoorbeeld door met rechts ergens op een lege plaats te klikken in de taakbalk (onderaan je scherm) > taakbeheer.

Taakbeheer Openen Taakbalk

  • Van zodra Taakbeheer opent, selecteert u het tabblad Processen.
  • Scrol naar beneden tot u in de linkerkolom Windows Verkenner ziet staan. Klik met rechts op Windows Verkenner en kies in het menu voor: Opnieuw starten

Explorer Exe Opnieuw Starten

U zal merken dat al de icoontjes in de taakbalk (en Bureaublad) verdwijnen. Geen paniek, enkele seconden later verschijnen ze weer netjes terug.

Windows 10: Hoe de computer eenvoudig herstarten zonder menu Start te gebruiken? Methode2:

Ook de liefhebbers van Opdrachtprompt komen aan hun trekken. Via Opdrachtprompt, kan u namelijk ook de 'computer herstarten op gelijkaardige manier.

  • Open Opdracht Prompt. Dat kan bijvoorbeeld door met rechts op de 'Startknop' te klikken > Opdrachtprompt.

Opdrachtprompt Openen

  • Van zodra Opdrachtprompt opent, typt, of kopieert u onderstaande commando en druk op Enter.

taskkill /f /im explorer.exe

  • Het explorer.exe proces zal afgesloten worden. Om het opnieuw te starten typt, of kopieert u onderstaand commando en druk wederom op Enter.

start explorer.exe

Explorer Exe Opnieuw Starten2

Windows 10: Hoe de computer eenvoudig herstarten zonder menu Start te gebruiken? Methode 3:

Voor de liefhebbers van sneltoetsen hebben we nog een andere manier klaar om het opnieuw opstarten van de computer na te bootsen. Beetje omslachtig maar werkt ook.

  • Druk de toetsen Ctrl+ Shift gelijktijdig in. Terwijl u deze toetsen ingedrukt houdt, klikt u met rechts op de Taakbalk > Verkenner afsluiten.

Explorer Exe Opnieuw Starten3

  • Om het openiuw op te starten kan u taakbeheer openen (zie methode 1). Van zodra taakbeheer opent navigeert u naar: Bestand > Nieuwe taak uitvoeren.

Explorer Exe Opnieuw Starten4

  • In het dialoogvenster dat volgt, typt u explorer.exe en bevestig met OK.

Explorer Exe Opnieuw Starten5

Klaar!

Plezier ermee.