Camera IconZowat elke laptop is uitgerust met een webcam, en dat heeft uiteraard voordelen. Maar er zijn ook nadelen, en niet de minste. Vandaar is het misschien een goed idee om u uit te leggen hoe u snel een webcam kan in- of uitschakelen (Windows).

Een webcam: De voor- en nadelen toegelicht.

Dat een computer (of laptop) uitgerust met een webcam voordelen biedt, hoeven we niet uit te leggen.Een webcam staat u toe te videochatten en foto's te maken van uw, al dan niet, interessante smoel aan de pc. Maar een webcam heeft ook nadelen. Als u de actualiteit van de laatste weken een beetje gevolgd hebt, hebt u beslist al gelezen dat het hacken van een webcam schering en inslag zijn. Zo raakte onder andere bekend dat de CIA veelvuldig webcams van smartphones en computers hackt om te kunnen binnen gluren bij mensen. Niet enkel de CIA gebruikt deze praktijken, ook andere spionagediensten en hackers maken er gebruik van.

Hoe snel uw webcam in- of uitschakelen?

Mocht u zich zorgen maken, kan u natuurlijk altijd argumenteren dat u de webcam gewoon even uitschakelt indien u deze niet gebruikt. Klopt.....gedeeltelijk! Het zit namelijk zo, dat indien kwaadwillenden uw pc of webcam willen 'hacken', het voor hen een fluitje van een cent is om het ding gewoon weer in te schakelen, zonder uw medeweten nog wel.

Zijn er dan andere oplossingen mogelijk? Natuurlijk, anders konden we ons deze tip besparen.

De eerste oplossing is een klein tooltje dat Webcam On-Off noemt. Webcam On-Off kan u downloaden via deze link. De download is een .zip bestand wat wil betekenen dat u na het binnenhalen van het tooltje, het even moet uitpakken naar een goed te onthouden locatie op de computer. Nadat het bestand is uitgepakt, hoeft u enkel maar te (dubbel)klikken op het .exe bestand om Webcam On-Off te starten.

Bij het starten van webcam-on-off-v1-2 zal het gereedschap automatisch op zoek gaan naar aangesloten of ingebouwde webcams. Het volstaat om de gevonden apparaten aan te vinken en vervolgens op Disable te klikken om de webcam uit te schakelen.

Webcam On Off 1

Om je webcam weer in te schakelen, vinkt u de betreffende apparaten weer aan, daarna volstaat een klik op Enable (mogelijk moet u het 2x opnieuw proberen om de webcam opnieuw te activeren).

Nu horen we u al denken van, "Ja maar, als het voor hackers een peulschil is om mijn webcam in- of uit teschakelen, zal dat met dit programma toch ook zo zijn?". Wel, niet helemaal. Webcam On-Off, schakelt de webcam niet in of uit, maar maakt de stuurprogramma's onbeschikbaar. Door dat te doen, is voor ruwweg 90% van de hackers, al een stuk moeilijker om je webcam ongezien weer in te schakelen.

De tweede oplossing is niet gratis (webcam On-Off is dat wel), maar zal u enkele centjes kosten. Letterlijk, want een rolletje ondoorzichtige tape is nu éénmaal niet gratis. Kortom, uw webcam afplakken met een stukje ondoorzichtige tape is zowaar nog effectiever.

Tape Icon

Natuurlijk heb je wel het nadeel dat, indien u vaak wisselt tussen het wel, en niet gebruiken van de webcam, u vaak aan het 'plakken' bent ;-) .

Mvg.