Windows10 IconIn Windows 10 zit een klein programmaatje verweven dat allerlei statistieken en gebruikersgegevens bewaart om ze op regelmatige tijdstippen door te sturen naar Microsoft. Wenst u dat niet? Wilt u meer weten? Lees dan deze tip.

In Windows 10 zit gereedschap dat allerhande gegevens verzamelt (en doorstuurt). Microsoft doet dit naar eigen zeggen om uw gebruikerservaring te verbeteren. Door deel te nemen aan het programma voor het verbeteren van de gebruikerservaring met Windows, helpt u de softwaregigant hun besturingssysteem te verbeteren omdat u ze op die manier in staat stelt sneller fouten te detecteren en te leren hoe u de computer gebruikt. Om het met de woorden van Microsoft zelf te zeggen;

Microsoft verzamelt gegevens om effectief te kunnen werken en u de beste ervaringen met onze producten te kunnen bieden. U geeft een aantal van deze gegevens rechtstreeks aan ons door, bijvoorbeeld wanneer u een Microsoft-account aanmaakt, het licentieaccount van uw organisatie beheert, een zoekopdracht bij Bing indient, u opgeeft voor een Microsoft-event, een stemopdracht naar Cortana stuurt, een document uploadt naar Microsoft OneDrive, een abonnement op MSDN neemt, u aanmeldt voor Office 365 of contact met ons opneemt voor ondersteuning. Een deel van de gegevens verkrijgen we door vast te leggen hoe u met onze producten omgaat, bijvoorbeeld door het gebruik van technologie├źn zoals cookies en het ontvangen van foutrapporten of gebruiksgegevens van software op uw apparaat. We krijgen ook gegevens van derden.

In theorie klinkt dat allemaal aardig, maar wat als u van mening bent dat Microsoft totaal geen zaken heeft met wat u aan de computer uitvreet? Dan schakelt u het programma voor het verbeteren van de gebruikerservaring voor Windows, uit. Hoe? Dat leest u hieronder.

Hoe het deelnemen aan de verbetering van de gebruikerservaring in Windows, uitschakelen?

  • Open het Configuratiescherm. Dan kan bijvoorbeeld door Configuratiescherm te typen in het menu Start en de gelijknamige app openen.

Config Scherm Openen 10

  • Van zodra het Configuratiescherm opent, typt u verbetering in het zoekvak en druk op: Enter.
  • Bij de gevonden resultaten, klikt u op: Instellingen voor programma voor verbetering van gebruikerservaring wijzigen.

Gebruikerservaring 1

  • Bij het dialoogvenster dat volgt, Plaats u een bolletje bij: Nee, ik wil niet deelnemen aan het programma.

Gebruikerservaring 2

  • Bevestig met een klik op: Wijzigingen opslaan.

Succes!