Start Menu IconMet Windows 10 is het mogelijk bestanden vast te pinnen aan het menu Start, maar vooraleer dat mogelijk is, moet u wel de stappen zoals beschreven in deze tip toepassen.

Uw feedback is onze inspiratie! Zo lazen we een reactie van een bezoeker die (terecht) een beetje gefrustreerd was omdat het met Windows 10 niet mogelijk zou zijn om bestanden (tekstbestanden, foto's, e.d.) vast te pinnen aan het menu Start. Klopt die stelling? Ja, maar PCLeek zou PCLeek niet zijn als we geen oplossing zouden vinden. Natuurlijk zijn we het eens dat Microsoft deze functie standaard zou moeten voorzien, maar de realiteit is helaas anders, vandaar deze tip. Toegegeven, het zou niet mogen dat u wijzigingen in het register moet aanbrengen om zoiets simpels als bestanden pinnen aan het menu Start mogelijk te maken, maar als u deze functionaliteit toch wenst, kan het even niet anders.

Hoe bestanden vastpinnen aan het menu Start (Windows 10)?

Zoals eerder aangehaald, wenst u bestanden te kunnen vastmaken (pinnen) aan het menu Start, moet u een wijziging doorvoeren aan het register. We zijn ons bewust dat niet iedereen even tuk is om te prutsen aan het hart van Windows, daarom maken we het u gemakkelijk.

 • Open Kladblok (u weet wel; typ kladblok in het menu Start > open de gelijknamige app).
 • Van zodra kladblok opent, kopieert u onderstaande code.
Windows Registry Editor Version 5.00
[HKEY_CLASSES_ROOT\*\shellex\ContextMenuHandlers\PinToStartScreen] @="{470C0EBD-5D73-4d58-9CED-E91E22E23282}"

Vastpinnen Bestanden1

 • Sla vervolgens het bestand op (Bestand > Opslaan als) met .reg extensie naar een goed te onthouden locatie. U kan bijvoorbeeld het bestand opslaan als startmenubestand.reg.

 Vastpinnen Bestanden2

 • Van zodra het bestand opgeslagen is, navigeert u in Windows Verkenner naar de plaats waar u het opgeslagen had en dubbelklik er op.
 • Dit bestand voert automatisch de wijzigingen door in het register. U begrijpt dat na het dubbelklikken dus wel, Windows uw toestemming nodig heeft. Klik op Ja indien u wil verder gaan.
 • Na de bevestiging wordt het register aangepast. Eerst de computer herstarten vooraleer u verder kan.

De wijziging in het register maakt het ENKEL mogelijk om snelkoppelingen vast te pinnen aan het menu Start van Windows 10. Dit wil zeggen dat u van het betreffende bestand eerst een snelkoppeling op het Bureaublad moet maken.

 • Navigeer in Windows Verkenner naar het betreffende bestand.
 • Klik er op met rechts en kies in het menu voor: KopiĆ«ren naar > Bureaublad (snelkoppeling maken).

Vastpinnen Bestanden3

 • Zodra de snelkoppeling op het Bureaublad staat, klikt u er op met de rechtermuisknop.
 • In het menu dat verschijnt, kiest u voor: Aan Start vastmaken.

Vastpinnen Bestanden4

 • Als alles goed is, verschijnt het bestand in het menu Start.

Mocht u na al dit werk niet overtuigd zijn van het nut van deze tip, kan u de wijzigingen altijd ongedaan maken door onderstaande registersleutel weer te verwijderen.

HKEY_CLASSES_ROOT\*\shellex\ContextMenuHandlers\PintoStartScreen

Succes!