Emoji Many1Sinds de verjaardagsupdate van Windows 10, is er ondersteuning voor emoji. Je kan ze gebruiken met je toetsenbord of touchscreen. In deze tip tonen we u 2 eenvoudige manieren om toegang te krijgen tot emoji in Windows 10.

Methode1: Emoji openen met behulp van het schermtoetsenbord.

Met behulp van het schermtoetsenbord in Windows 10 kan u emoji benaderen.

  • Klik met rechts ergens op een lege plaats in de taakbalk. In het menu dat opent, klikt u vervolgens op: Knop Schermtoetsenbord weergeven.

Emoji 1

  • Het icoontje voor het Schermtoetsenbord verschijnt in de taakbalk. Klik er op om het te openen.

Emoji 2

  • In het Schermtoetsenbord klikt u op het emoji-icoontje.

Emoji 3

  • Het dialoogvenster met emoji opent. Zoals u wellicht weet zijn de emoji onderverdeeld in verschillende categoriën. Kies een categorie en een emoji naar keuze en u kan ze gebruiken in eender welk tekstveld (Kladblok, Chrome, Word, etc.).

Emoji 4

Methode 2: Emoji openen met behulp van een toetsencombinatie.

  • Plaats de muisaanwijzer op de plek war u een emoji wil gebruiken (mail, kladblok, Chrome, etc.).
  • Gebruik vervolgens de sneltoetscombinatie Windows-toets + . (punt) of Windows-toets + ; (punt komma). Afhankelijk van je invoermethode (AZERTY / QWERTY).
  • Het emoji dialoogvenster opent rechts onderaan in uw beeld.

Emoji 5

  • Kies een categorie en een emoji om te gebruiken.

Voor de taalnazi's

Emoji vs. emoji’s

Eerst waren er de emoticons. Toen waren er de smileys. En nu hebben we een bonte verzameling emoji waarmee we onze tekstberichten en e-mails opfleuren. Of… moet het toch emoji’s zijn?

Waar hebben we het over?

Je hebt woorden met twee meervoudsvormen, zoals forum, dat forums en fora kent. Je hebt ook woorden met één officiële meervoudsvorm en een informele tweede daarnaast, zoals euro, met euro’s en euri. Maar hoe zit dat met emoji?

Betekenis en gebruik

Emoji’s is waarschijnlijk de “meest correcte” vorm, omdat het in het Nederlands niet gebruikelijk is om een woorden niet te vervoegen als je er een meervoud van maakt. Maar emoji is ook een geaccepteerde vorm. Beide zijn dus goed, maar wees wel consequent.

Even opletten

In het Engels komen ook beide vormen voor: emoji en emojis. Maar let op: in het Nederlands moet je wel altijd een apostrof (’) voor de meervouds-s plaatsen.

Weetje

Het woord emoji lijkt erg op emotie. Maar dat is toeval. Emoji is samengesteld uit de klank van twee Japanse karakters: e (afbeelding) en moji (karakter). Een emoji is dus een “afbeeldingskarakter”.

Bron en oprechte dank aan: http://taaleidoscoop.nl/blog/emoji/

Succes!