Clean Master IconBij het ingebouwde hulpprogramma schijfopruiming kunnen sommige items worden in- en uitgeschakeld. Maar misschien wenst u dat alle items standaard aangevinkt zijn als u schijfopruiming opent. In deze tip leggen we uit hoe u een snelkoppeling voor schijfopruiming maakt, zodat alle items aangevinkt zijn van zodra u het hulpprogramma opent in Windows10.

U zou intussen moeten weten dat u best regelmatig het hulpprogramma schijfopruiming  gebruikt om het aantal onnodige bestanden op de harde schijven te verminderen. U wint er schijfruimte mee terug en het zorgt voor een betere werking van uw pc. Het hulpprogramma zoekt en analyseert eerst de harde schijf op bestanden die niet meer bruikbaar zijn en verwijdert vervolgens de onnodige bestanden. Er zijn een aantal verschillende bestandscategorieĆ«n die schijfopruiming onder de loep neemt bij het uitvoeren van de initiĆ«le schijfanalyse, zoals onder andere:

 • Gedownloade programmabestanden.
 • Tijdelijke internetbestanden.
 • Diagnotische gegevens voor Windows.
 • Downloads.
 • Prullenbak.
 • Miniaturen.
 • Gebruikersbestandsgeschiedenis.

Bovenstaande lijst is echter niet volledig. DirectX Shader-cache en Tijdelijke Sync-bestanden kunnen bijvoorbeeld alleen verschijnen bij bepaalde computerconfiguraties. De optie om de slaapstand gegevens te verwijderen, is misschien niet ideaal voor sommige gebruikers, omdat dit de optie slaapstand kan verwijderen.

Alle opties standaard aangevinkt bij het openen van schijfopruiming in Windows 10.

Voor alle duidelijkheid. Indien u (zoals we in deze tip beschrijven) een snelkoppeling maakt om schijfopruiming te openen met alle opties geselecteerd, kunt u in schijfopruiming nog steeds opties handmatig in- en uitschakelen nadat u het hulpprogramma opent met deze snelkoppeling.

 • Klik met de rechtermuisknop op een leeg gebied op uw bureaublad en klik op: Nieuw> Snelkoppeling.

Nieuwe Snelkoppeling Bureaublad

 • Kopieer en plak cleanmgr / D C / LOWDISK in het locatieveld en klik op Volgende.

Schijfopruiming Alle Opties 1

 • Typ bijvoorbeeld Volledige schijfopruiming in het tekstvak onder Naam en klik op Voltooien. U mag natuurlijk altijd zelf een gepaste naam verzinnen.

Schijfopruiming Alle Opties 2

 • Nadat u op voltooien heeft geklikt wordt de snelkoppeling gemaakt.

Indien u dat wenst, kan u de nieuwe snelkoppeling vastmaken aan de taakbalk, vastmaken aan Start, toevoegen aan Snel starten, een sneltoets toewijzen of deze snelkoppeling verplaatsen naar de gewenste locatie. Om te bewijzen dat deze tip werkt, plaatsen we hieronder een schermafdruk waarbij we schijfopruiming opende met de daarnet aangemaakte snelkoppeling. Zoals u kan zien, alle opties aangevinkt!

Schijfopruiming Alle Opties 3

Succes!