vrijdag, juli 30, 2021

Tekst IconAls u teksten kopieert met bijvoorbeeld de knippen en plakken functie, wordt er heel wat meer gekopieerd dan enkel de tekst. Vaak worden (onzichtbare) opmaak elementen eveneens mee overgenomen. Met behulp van een minder bekende sneltoets, kan u in vrijwel elke toepassing knippen en plakken zonder opmaak.

Als u teksten knipt en plakt zonder opmaak wil dat betekenen dat u geen regeleinden, geen verschillende lettergroottes, geen vetgedrukte en cursieve letters en geen hyperlinks mee kopieert. Kortom, u hoeft geen tijd te verliezen aan het verwijderen van opmaakelementen uit het document. U plakt enkel de tekst die u hebt gekopieerd, net alsof u ze rechtstreeks in de toepassing heeft getypt.Computer Toetsenbord

Hoe (bijna) overal tekst knippen en plakken zonder opmaak?

 • Om te (knippen en) plakken zonder opmaak, gebruikt u de sneltoetscombinatie Ctrl + Shift + V.  Ietsje anders dus dan de klassieke Ctrl + V die iedereen kent.
 • In principe werkt deze sneltoetscombinatie in een grote verscheidenheid aan applicaties, zoals bijvoorbeeld in Google Chrome.
 • De 'truc' werkt eveneens in Windows, Chrome OS en Linux.

Deze sneltoets werkt helaas niet in Microsoft Word. Om te plakken zonder opmaak in Word, kunt u de speciale optie Plakken op het lint gebruiken om "Alleen tekst behouden". U kunt ook de standaard plakopties van Word instellen op 'Alleen tekst behouden'. Dit kon u eerder al lezen in de tip: Word: Hoe opmaak verwijderen bij knippen en plakken?

Succes!

Recente Reacties

 • Reinder zei Meer
  Top heel goed
 • Daantje 68 zei Meer
  Zo heb je idd wel de weekdag en maand en jaar maar ik wilde weekdag, datum, maand en jaar. Dit doe...
 • Johan de Alverman zei Meer
  Misschien een wat late reactie maar de URI's moeten telkens worden voorafgegaan door...
 • Johan de Alverman zei Meer
  Voor alle Win 10 Homers...

  Gpedit is eenvoudig te activeren want zit wel degelijk (goed verborgen...