Dvd IconSommige Dvd's zijn regio gebonden. In de praktijk wil dat betekenen dat u ze niet op elk toestel kan afspelen. Maar op een pc kan u de Dvd-regio aanpassen. Hoe? Dat leest in deze tip.

Indien Dvd's weigeren af te spelen, kan dit verschillende oorzaken hebben. Maar vooraleer u jouw DVD-station naar de prullenbak verwijst, of begint te rotzooien in de configuratie-instellingen van de computer, controleert u best even de Dvd-regio instellingen. Regio wat?

Blijkbaar zijn veel computergebruikers nog altijd niet op de hoogte van het feit dat Dvd's regio gebonden zijn. Zo is de kans groot dat, als u bijvoorbeeld een dvd bestelt van een Amerikaanse website, u deze hier niet kan afspelen in onze contreien.

Wat zijn regio-codes?

Regio-codes, zijn eigenlijk niet meer dan een soort beveiligingsmechanisme, in het leven geroepen door de filmindustrie. De bedoeling er van is, om te voorkomen dat als er bijvoorbeeld een film vandaag in Amerika uitkomt, diezelfde film ook in Europa kan afgespeeld/bekeken worden. Het moge duidelijk zijn dat regio-codes vooral in het leven geroepen zijn voor commerciƫle doeleinden en tot doel hebben om een film op verschillende datums in verschillende werelddelen te lanceren.

Regio-codes zijn, zoals wel vaker bij beveiligingssystemen, eenvoudig te omzeilen. Vaak hoeft u daar zelfs niks voor te doen. Veel fabrikanten voorzien immers hun DVD spelers bij productie al meteen van alle regio-codes om de kosten laag te houden.

DVD-regio of land aanpassen

Bij Windows computers volstaat een ommetje naar het Configuratiescherm, al zeggen we er in 1 adem bij, dat het aantal keer dat u de regio-code mag wijzigingen, beperkt blijft tot 5.

  • Om de regio-code te wijzigen van een Dvd-speler opent u het apparaatbeheer.
  • Dit kan via Start > Apparaatbeheer. Of gewoon apparaatbeheer typen in het zoekvak in of naast het menu Start (afhankelijk van je Windows-versie. en op Enter drukken.

Apparaatbeheer Openen

  • In het venster apparaatbeheer, klikt u dan op het (+) plusteken (of pijltje) voor dvd-/Cd-rom stations.
  • Dubbelklik vervolgens op het Dvd-station waarvan u de regio-code wil aanpassen.

Eigenschappen Dvd Station Openen

  • In het nieuwe dialoogvenster selecteert u het tabblad: Dvd-land/regio.
  • Selecteer de regio of het land uit de lijst.

Dvd Regio Instellingen

  • Bevestig met OK en herstart de computer.

Op onderstaande link vindt u een overzicht van de regio-codes met bijhorende werelddelen.

http://en.wikipedia.org/wiki/DVD_region_codes