RAM IconWindows beschikt over een hulpprogramma waarmee u het RAM-geheugen kan controleren en testen op fouten. Meer weten?

Krijgt de computer om onverklaarbare redenen soms Windows foutmeldingen of start de computer niet altijd even goed op? Dan is het misschien een goed idee om het RAM-geheugen (modules) eens te testen op fouten. Hoe u het geheugen test op fouten? Wel, Windows beschikt over een uitstekend hulpprogramma om dit te doen.

Hoe het geheugen testen op fouten met Windows?

Wilt u het geheugen testen op fouten?

  • Ga naar Start en typ mdsched in het Menu start en druk op Enter (oudere versies van Windows)
  • Windows 8 gebruikers typen mdsched in het metro-startscherm en openen Windows geheugencontrole.

Geheugen Testen Fouten Windows8

  • Windows 10 gebruikers zoeken naar mdsched (zie schermafdruk).

Geheugen Testen Fouten Windows10

  • In het dialoogvenster dat volgt, hebt u de keuze tussen: Nu opnieuw opstarten en zoeken naar problemen of Zoeken naar problemen als ik mijn computer opnieuw opstart.

Geheugen Testen Fouten Windows10 2

  • Maak een keuze uit 1 van deze 2 opties en bij de volgende herstart van de computer zal Windows het geheugen testen op fouten.
  • Schrik niet, want bij het opstarten verschijnt er een blauw DOS-achtig scherm. Ziet u ERRORS, dan is er wat mis met het RAM-geheugen (geheugen modules) en raden we u aan om deze te vervangen vooraleer de problemen ernstiger worden.

Geheugen Testen Fouten Windows10 3

Extra tip: Tijdens de scan kunt u door op de F1 toets te drukken, extra scanopties aanroepen. Met de pijltjestoetsen kunt u dan navigeren tussen Minimaal, Normaal of Extra. Bevestig met F10 om de selecteerde optie te selecteren.