Preferences IconMet Windows kan u vrij eenvoudig (bijna) elk type bestand koppelen aan een (ander) programma naar keuze.

Aan elk bestand koppelt Windows een standaardprogramma of app. Zo zullen muziek bestanden openen met bijvoorbeeld Windows Media Player en afbeeldingen met Windows Live Photo Gallery. Maar als u al eens experimenteert met een andere software, kan het gebeuren dat bestanden plots openen met een ander programma. Maar met Windows kan u het standaardprogramma of app van een bepaald bestand (of bestandsextensie) koppelen aan een ander programma.

Bestanden koppelen aan een ander programma of app met Windows

  • Open Windows Verkenner ( Windows toets + E) en navigeer naar de locatie waarin het bestand zich bevindt.
  • Klik er op met de rechtermuisknop en kies voor: Openen met > Standaardprogramma selecteren.

Standaardprogramma 1

In het nieuwe dialoogvenster dat opent verschijnt een lijst met al de mogelijke programma’s waarmee u het bestand kan openen.

Maak uw keuze uit de lijst en plaats een vinkje voor :

  • Dit type bestand altijd met dit programma openen. (Windows Vista - 7).

Standaardprogramma 2

Bij recentere versie van Windows (8 en 10) plaatst u een vinkje bij: Altijd deze app gebruiken .....

Standaardprogramma 3

  • Bevestig met OK.

Waarschuwing! Uiteraard kan u elk bestandstype koppelen aan een programma naar keuze, maar u begrijpt dat u bijvoorbeeld moeilijk filmpjes kan laten openen met Word of Kladblok. 

Opmerking! Tijdens de installatie van een programma (bv. fotobewerking of mediaspeler) kan u meestal kiezen welke extensies u wil koppelen aan het programma, neem uw tijd hiervoor en wees aandachtig!