Regedit IconIndien u dat nodig acht, kan u handmatig overbodige DLL-bestanden verwijderen met Windows. Het hoe en waarom leest u in deze tip.

Normaal worden overbodige en gedeelde DLL-bestanden verwijdert van zodra u een programma de-installeert met Windows of  een ander opruimprogramma. Helaas is dat niet altijd zo, vandaar deze tip waarin we uitleggen hoe u zelf overbodige dll-bestanden van de computer verwijdert.

Programma’s om de computer op te ruimen zijn er genoeg, alleen werken ze niet allemaal 100% goed. Idem dito als u software verwijdert met Windows zelf. Zo kan het gebeuren dat bij het verwijderen van software gedeelde DLL-bestanden achterblijven. Na verloop van tijd kunnen deze overbodige DLL-bestanden dan ook enkele megabytes schijfruimte opslorpen, komt er nog bij dat dit nefaste gevolgen kan hebben voor de goede werking van het besturingssysteem.

DLL bestanden opruimen:

Of u het nu graag hebt of niet, overbodige DLL-bestanden opruimen kan enkel via het register.

  • Druk op de Windowslogo-toets + R.
  • Typ regedit en klik op OK.
  • In het register navigeert u naar: HKEY_LOCAL_MACHINE/SOFTWARE/Microsoft/Windows/CurrentVersion/SharedDLLs.
  • In het rechter gedeelte van het dialoogvenster ziet u een lijst met DLL-bestanden die op de computer aanwezig zijn.
Dll Bestanden 1

Hoe herkent u nu of een DLL-bestand overbodig is?

  • Heel simpel, door de waarde te controleren (cijfertje tussen de haakjes) achteraan.
  • Heeft een DLL-bestand de waarde 0 dan wordt het DLL-bestand niet gebruikt door Windows en is het waarschijnlijk overbodig.
Dll Bestanden 2
  • Klik met rechts op het DLL-bestand en kies in het menu voor Verwijderen.

Dll Bestanden 3

  • Windows vraagt om bevestiging. Bent u zeker van uw zaak bevestigt u met OK.

Advies 1: Voor u begint met het opruimen van overbodige DLL-Bestanden maakt u best eerst een herstelpunt aan en/of back-up van belangrijke bestanden en/of besturingssysteem.

Advies 2: Als er bij een DLL-bestand een 0 (nulletje) tussen de haakjes staat, is het WAARSCHIJNLIJK overbodig. Als de naam van het programma niet duidelijk is of u niet bekend voorkomt, laat u het DLL-bestand gewoon staan. Het is geweten dat Windows en Office sommige DLL-bestanden nodig hebben om goed te functioneren, ook al staat er een nul tussen haakjes.

Advies 3: Als u geen flauw benul hebt waarover deze tip gaat, neem dan een kijkje bij onze downloads. Daar staan voldoende goede en gratis programma's die deze taak voor u over nemen. Deze tip heeft enkel als doel u te laten weten dat u het zelf kan doen indien één of andere hardnekkig programma niet via de normale weg, goed verwijdert kan worden.