My Documents IconMet Windows kan u mappen optimaliseren voor bepaalde categorieën (bestandstypen) zodat mappen sneller openen en/of laden. Deze tip legt uit hoe u dat doet.

Als u een map opent in Windows zult u al gemerkt hebben dat het openen (laden) langer duurt naargelang het aantal bestanden toeneemt in de betreffende map. Voor u het goed en wel beseft, bent u aan het wachten tot de groene voortgangsindicator op het einde is vooraleer u kan beginnen met het opzoeken van een bestand.

Hebt u mappen waarin voornamelijk maar 1 categorie (type) van bestanden in ondergebracht zijn, kan u deze eenvoudig optimaliseren. In ons voorbeeld optimaliseren we de map “printscreens (schermafdrukken)”. In normale omstandigheden worden hier voornamelijk bestandsformaten ondergebracht die onder de categorie afbeeldingen thuishoren zoals onder andere .png, .jpg, etc. Naargelang de collectie uitbreidt, zal het ook langer duren vooraleer de map laadt. Om het openen te versnellen kunt u deze map dus optimaliseren. Hetzelfde kan u trouwens doen voor mappen met muziek etc.

Hoe mappen optimaliseren voor bestanden?

  • Om dit te doen opent u Windows Verkenner (Windows-toets + E) en navigeer naar de betreffende map.
  • Van zodra u de gewenste map gevonden hebt, klikt u er op met rechts en kies voor Eigenschappen.

Mappen Optimaliseren1

  • In het dialoogvenster dat volgt, selecteert u eerst het tabblad Aanpassen.
  • Vervolgens maakt u een selectie uit 1 van de categorieën bestandstypes in het menu (In ons voorbeeld gaat het om de map printscreens).
  • Wenst u de onderliggende mappen eveneens te optimaliseren plaatst u een vinkje bij: Deze sjabloon ook op al de onderliggende mappen toepassen.

Mappen Optimaliseren3

  • Bevestig de wijzigingen met een klik op OK.

Succes!