Regedit IconWist u dat het mogelijk is om Windows iets sneller te maken door ervoor te zorgen dat 'systeemcode' (kernel) gedwongen in het RAM-geheugen te laten? Een kleine ingreep in het register is echter noodzakelijk.

Met Windows is het mogelijk de systeemprocessen in het RAM geheugen beschikbaar te houden in plaats van in het virtuele geheugen (cache) op de harde schijf. Doordat RAM geheugen velen malen sneller werkt dan een harde schijf, zal het besturingssysteem sneller reageren, simpelweg omdat broodnodige systeemprocessen (kernel, stuurprogramma's) sneller bereikbaar zijn. Er is echter wel een voorwaarde verbonden aan deze tip, zo moet de computer minsten over 1024 Mb RAM geheugen beschikken.

Bij standaardinstellingen is het zo dat ongebruikte 'systeemprocessen' weggeschreven (of verplaatst worden) naar de cache op de harde schijf. In principe is daar helemaal niks mis mee en is dit eigenlijk een goede oplossing. Het effect van deze tip is dan ook sterk afhankelijk van de computerconfiguratie. Waarom? Wel, als u de systeemprocessen in het RAM geheugen laat staan door het toepassen van deze tip, verliest u dus geheugencapaciteit en dat kan nefast zijn voor de snelheid bij systemen die verlegen zitten om voldoende RAM geheugen (vandaar de aanbeveling van minsten 1024 Mb). Moderne Pc's beschikken echter over voldoende RAM geheugen waardoor deze tip wel voordelig kan zijn voor de snelheid. Het voordeel kan echter weer verloren gaan als u een apparaat gebruik maakt van een SSD schijf. Kortom, over deze tip zijn al liters inkt gevloeid en er is al uren over gediscussieerd op diverse fora. Ons advies? Maak een herstelpunt, pas de tip toe. Bevalt het u niet, maakt u het weer ongedaan.

Windows sneller met systeemcode in RAM geheugen.

  • Open het register (Windowstoets + R > Tik regedit > Enter), of via het menu Start kan ook.

Regedit Openen W10

  • In het register navigeert u naar: HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\Session Manager\MemoryManagement
  • Dubbelklik in het rechter gedeelte van het register dialoogvenster op: DisablePagingExecutive.
  • In het dialoogvenster dat volgt, wijzigt u onder Waardegegevens het cijfer van 0 naar 1.

Kernel Geheugen

  • Sluit het register af via Bestand > Afsluiten.
  • De wijziging wordt pas van kracht na een herstart van de computer.

Om te bewijzen dat we niet zomaar uit 'onze nek lullen' plaatsen we een schermafdruk van de officiƫle beschrijving over DisablePagingExecutive van de techneuten bij Microsoft. Kwestie om ook hier discussies te vermijden over het wel of niet nuttig zijn van deze tip.

Kernel Geheugen2

Succes!